fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Anmälande läkare utreds av polisen för dataintrång

Publicerad: 26 september 2016, 09:29

Foto: Bildfokus/Thinkstock

De två läkare som Ivo-anmält en kollega för felaktig användning av Ilizarov-metoden, är nu själva föremål för en polisutredning om dataintrång.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhus

I november i fjol anmälde två läkare vid Skaraborgs sjukhus en kollega till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att ha använt Ilizarov-metoden vid flera frakturer där det inte varit det konventionella förstavalet. De menade också att andvändningen i flera fall brustit vilket orsakat patienter onödigt lidande och att läkaren inte kunnat upptäcka komplikationer i tid.

Inför anmälan till Ivo hade de två läkarna gått igenom flera fall. Nu utreder polisen de båda läkarna för dataintrång som rör ett 40-tal journaler som alla har det gemensamt att patienterna behandlats med Ilizarov-metoden.

Det hela började med att en vårdtagare gjorde en polisanmälan i våras för att personer som inte varit behandlande läkare läst vårdtagarens journal. Patienten hävdade också att läkarna varit inne i 40-talet andra personers journaler, utan att läkarna varit deras behandlande läkare. Polisen har därefter gått igenom sjukhusets loggar i datasystemet och har sett att de båda läkarna faktiskt har varit inne i patienternas journaler. Nu ska polisen förhöra patienterna för att ta reda på om läkarna har behandlat dem eller inte.

En av läkarna säger till Dagens Medicin att de vill framföra sina tankegångar så småningom, men att de väljer att vänta med att uttala sig om både Ivo-ärendet och polisutredningen till dess båda ärendena kommit längre.

Om brottsmisstanken mot läkarna kvarstår efter förhören med patienterna kommer separata anmälningar att göras för varje patient som uppger att läkarna olovligen läst deras journal.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

Hon har haft Ilizarovs ställning i fem år

Ivo svarar på kritik om avstängde Skaraborgsläkaren

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev