fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Anne Carlsson avstängd från jobbet

Publicerad: 20 januari 2016, 12:35

Anne Carlsson låg 2015 på plats 30 på Dagens Medicins maktlista och var därmed den högst placerade patientföreträdaren. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

NY VERSION Reumatikerförbundets ordförande uppges ha kränkt anställda.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

JK


Dagens Nyheter rapporterar att stämningen på förbundets huvudkontor varit mycket dålig och att flera anställda upplever att de kränkts av förbundsordförande Anne Carlsson.

Unionens skyddsombud krävde under fjolåret att Arbetsmiljöverket skulle granska arbetsplatsen och i myndighetens rapport, som tidningen tagit del av, framgår att det varit stor personalomsättning bland både chefer och anställda. I rapporten står också att 5–7 anställda ”på ett systematiskt sätt utsätts för kränkningar”.

Dagens Medicin har pratat med Anne Carlsson som är på semester och avböjer att kommentera ärendet utöver att hon tror att det stämmer att hon är avstängd.

Beryl Svanberg, tillförordnad förbundsordförande, bekräftar för Dagens Medicin att uppgifterna stämmer.

– Styrelsen tog i måndags ett beslut om att hon har timeout från sina arbetsuppgifter. Anledningen är en utredning som gjorts av företagshälsovården Avonova.

Och vad visar den?

– Att det har förekommit signaler om kränkande särbehandling.

Hur bedömer ni i styrelsen de uppgifterna?

– Vi följer bara anvisningarna och rekommendationerna som Avonova har gett oss om att styrelseordföranden skulle ta en timeout. För att vi ska kunna påbörja åtgärdsplaner enligt det föreläggande som Arbetsmiljöverket ger oss.

Ska man tolka en ”timeout” som att det inte är uteslutet att Anne Carlsson kan komma tillbaka som förbundsordförande?

– Det återstår att se. Vi får se hur arbetet fortgår och det är vår stämma som i juni väljer styrelse i Reumatikerförbundet.

Beryl Svanberg vill inte ge något exempel på vilken typ av kränkande särbehandling som tas upp i rapporten. Reumatikerförbundet skriver på sin hemsida att företagshälsovårdens rapport visar på ” allvarliga problem i den psykosociala arbetsmiljön på kansliet”.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev