tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Anne Carlsson får stöd av läkemedelsindustrin

Publicerad: 14 april 2016, 08:36

Anne Carlsson låg 2015 på plats 30 på Dagens Medicins maktlista och var därmed den högst placerade patientföreträdaren. I slutet av januari i år beslutade Reumatikerförbundets styrelse att ge henne en time out med anledning av en rapport som visade på arbetsmiljöproblem vid förbundets kansli. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Reumatikerförbundets timeoutade ordförande backas nu upp i ett öppet brev från Lif, Pfizer med flera.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

JK


”Vi skriver till er eftersom vi och många med oss är oroade. Vi vill betona betydelsen av att Reumatikerförbundet fortsätter att ha en välförtjänt och välgrundad stark röst i den svenska vårddebatten.”

Så börjar ett öppet brev som nyligen skickats till Reumatikerförbundets styrelse, distriktsordförande och revisorer och som Dagens Medicin tagit del av. De som skrivit under brevet är Anders Blanck, vd Lif, Malin Parkler, vd Pfizer, Thorbjörn Larsson, ordförande Forum för health policy, Hans Winberg, generalsekreterare Leading healthcare, och Ewa Ställdal, generaldirektör Forte.

I brevet beskriver författarna Anne Carlsson som en betydelsefull röst i svensk sjukvård och att det inte ska underskattas att hon alltid är uppdaterad och snabb på att kommentera.

”Den rösten har tystnat och så vitt vi kan se inte ersatts av någon. Detta är mycket oroande både för enskilda patienter, debatten om svensk hälso- och sjukvård samt de olika organisationer som samarbetar med eller är berörda av Reumatikerförbundet.”

Brevförfattarnas förhoppning är att Reumatikerförbundet fortsätter att ha inflytande över utvecklingen av den svenska vården och att förbundet därför ”värnar om den kompetens och position som finns i dag”.

Leif Salmonsson, generalsekreterare på Reumatikerförbundet skriver följande i ett mejl i Dagens Medicin:

”Reumatikerförbundet har bra relationer till samtliga aktörer som undertecknat brevet. Det är relationer som är i första hand knutits med Reumatikerförbundet, och inte med enskilda personer i Reumatikerförbundet. Oavsett vad som händer i framtiden är vår önskan att fortsätta samverka kring projekt och initiativ som förbättrar livet för personer med reumatiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen och ger oss lösningen på reumatismens gåta.”

Relaterat material

”Jag är fortfarande ordförande i Reumatikerförbundet”

Anne Carlsson avstängd från jobbet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev