Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Anpassad styrketräning kan hjälpa vid fibromyalgi

Publicerad: 8 juni 2018, 11:07

Individanpassad styrketräning under ledning av fysioterapeut fick deltagarna att må bättre.

Foto: Thinkstock

Kvinnor med fibromyalgi som tränade två gånger i veckan upplevde ökad livskvalitet och minskad smärta. Avgörande för god effekt var att de fick stöd och hjälp med anpassning av träningen.


– Det mest förvånande är att de som tränade styrketräning också upplevde mindre smärta, det var en oväntad bonus, säger Anette Larsson, disputerad fysioterapeut på Närhälsan i Herrljunga.

I sin doktorsavhandling har hon jämfört effekterna individanpassad styrketräning under ledning av fysioterapeut med avslappningsövningar hos patienter med fibromyalgi.

Totalt ingick 130 kvinnor från tre center i Västra Götalandsregionen. Hälften lottades till styrketräning två gånger i veckan i 15 veckor och hälften till att göra avspänningsövningar som är en vanlig behandling vid fibromyalgi.

I gruppen som styrketränade var förbättringarna signifikanta för nästan alla värden som mättes. Kvinnorna mådde bättre, fick mer muskelstyrka, mindre smärta och en bättre hälsorelaterad livskvalitet. Fem kvinnor upplevde ökad smärta och avbröt styrketräningen.

Även i kontrollgruppen ökade deltagarna sin muskelstyrka i hand och arm, något Anette Larsson tror kan bero på avslappningsövningarna som de gjorde.

– En förklaring kan vara att när deras spända muskler i axlar och armar slappnade av så kunde de bättre utnyttja kapaciteten, säger hon.

Styrketräning har ofta sagts vara svårt för dem som drabbas av fibromyalgi eftersom träningen kan orsaka mer smärta, vilket alltså inte syntes i den här studien.

– När vi gjorde uppföljande intervjustudier med deltagarna framkom att det personcentrerade förhållningssättet från fysioterapeuterna var avgörande. Genom att börja med väldigt låg belastning och öka sakta efter individuell förmåga, med stöttning, kunde patienterna göra framsteg. Uppföljningen visade också att många slutade träna när de inte längre hade stödet, säger Anette Larsson.

Länk till avhandlingen:

Anette Larsson, Muscle strength and resistance exercise in women with fibromyalgia – a person-centred approach. Göteborgs universitet.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev