Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Anställda läkare tilläts jobba extra på egna arbetsplatsen

Publicerad: 9 september 2009, 06:53

Nio läkare jobbade extra för ett bemanningsföretag på samma klinik som de var anställda. Nu avgår verksamhetschefen som godkände konstruktionen.


De nio läkarna var anställda på ortopedkliniken inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen. Samtidigt har de haft uppdrag som hyrläkare på samma klinik.

– Det här är helt oacceptabelt och strider mot såväl regler som värderingar inom NU-sjukvården. Det visar bara ännu tydligare hur viktigt det är för oss att få bort beroendet av bemanningsföretag, när det bjuder in till den här typen av avarter, säger sjukhusdirektören Sten Axelsson i ett pressmeddelande.

Sedan läkarnas otillåtna extraknäck blev känt har ortopedklinikens verksamhetschef valt att avgå. Tills vidare tar områdeschefen Bengt Ekelund över ansvaret. För att undvika liknande händelser har NU-sjukvårdens ledning beslutat att alla bisysslor måste godkännas av en områdeschef i framtiden.

Skandalen på ortopedkliniken avslöjades i samband med en intern granskning av NU-sjukvårdens samarbete med bemanningsföretag. Reglerna säger att Västra Götalandsregionens anställda inte får arbeta i bemanningsföretag i andra delar av regionen.

Läkarna på ortopedkliniken är inte ensamma om att ha brutit mot bestämmelserna. Av 209 läkare som har arbetat för bemanningsföretag i NU-sjukvården under 209 har 36 haft anställningar inom regionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev