söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Antikroppsterapi effektiv mot ögonbesvär

Publicerad: 27 april 2017, 12:01

Foto: Thinkstock

Det gick att bromsa försämringar av ögonbesvär hos barn med reumatisk sjukdom om de medicinerades med Humira. Det visar den hittills största randomiserade studien på området.

Ämnen i artikeln:

Reumatism

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


TNF-hämmaren Humira (adalimumab) var betydligt effektivare – jämfört med placebo – för att behandla uveit, alltså en inflammation i ögats mellersta del. Däremot sågs fler bieffekter hos barn i antikroppsgruppen, exempelvis i form av infektioner och magbesvär.

Ungefär en av fem barn med den reumatiska sjukdomen juvenil idiopatisk artrit drabbas av uveit som kan ge smärta och nedsatt syn.

Den randomiserade studien var dubbelblind och har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine. 90 barn, som redan stod på behandling med metotrexat, lottades till att få injektioner med Humira eller placebo. Barnen följdes i två år och det primära effektmåttet var en försämring av ögonsymtom.

Det inträffade för 27 procent av barnen i antikroppsgruppen, medan motsvarande siffra låg på 60 procent för placebogruppen.

Men eftersom Humira gavs i kombination med metotrexat är det svårt att uttala sig om antikroppens enskilda effekt på patienterna, skriver Jennifer Thorne, professor vid Johns Hopkins University school of Medicine, i en ledarkommentar till studien. Hon efterfrågar också längre uppföljningstider för att se om antikroppsterapin kan orsaka andra bieffekter, såsom cancer.

Barnen rekryterades mellan 2011 och 2015. Om deras uveit hade försämrats utvärderades med särskilda kriterier som kallas SUN, Standardization of the Uveitis Nomenclature.

■ Läs mer i abstract:

Athimalaipet Ramanan med flera. Adalimumab plus methotrexate for uveitis in juvenile idiopathic arthritis. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 26 april 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1614160

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev