fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Avstängde Skaraborgsläkaren åter i tjänst

Publicerad: 11 november 2016, 08:49

Foto: Thinkstock

Den läkare som stängts av under utredningen av hens användning av Ilizarov-metoden har nu återgått i tjänst.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusIlizarov-metoden

Läkaren vid ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus stängdes av i september till följd av en extern granskning av hens användning av Ilizarov-metoden. Det hela utreds även av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nu är läkaren tillbaka i tjänst, skriver Läkartidningen. Det handlar dock inte om arbete vid ortopeden, utan vid forsknings- och utvecklingsenheten.

”Läkaren har tidigare haft arbetsuppgifter vid FoU med vissa uppdrag så detta är en naturlig start för återgång i arbete”, skriver sjukhusdirektören Jörgen Thorn i ett mejl till tidningen.

Verksamhetschefen vid FoU säger till Sveriges Radio Skaraborg att läkarens anställning inte är tidsbestämd och att arbetsuppgifterna ”i stort sett” är bestämda.

Och Skaraborgs läkarförening välkomnar beslutet att läkaren börjat arbeta igen. Lars Olén, ledamot och tidigare ordförande, säger till Läkartidningen att det är väldigt positivt för läkaren att hen kommit i arbete.

Avstängningen i september var en följd av en extern granskning som sjukhuset låtit göra sedan två kollegor anmält läkarens hantering av operationer med Ilizarov-metoden. Utredningen visar att 37 patienter drabbats av en allvarlig vårdskada efter behandlingen. Den visar också brister i sjukhusets system för kontroll och uppföljning.

Metoden tillämpas i Sverige, men granskningen visade att den använts vid ovanligt vida indikationer. Minst 700 patienter har opererats med metoden vid Skaraborgs sjukhus fram till 2014, uppger Göteborgs universitet. Alla utförda av samma läkare.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

Ivo svarar på kritik om avstängde Skaraborgsläkaren

Hon har haft Ilizarovs ställning i fem år

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev