Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Baricitinib lovande vid SLE

Publicerad: 14 juni 2018, 12:08

Daniel Wallace.

Foto: Petra Hedbom

Förhoppningarna är stora på att jak-hämmare kan ha effekt på flera sjukdomar. En mindre studie pekar på att SLE kan vara en av dem.


Ämnen i artikeln:

EULAR

– Det här är väldigt lovande resultat som kan innebära mycket för patienter med en problematisk sjukdom, säger Thomas Dörner, professor i reumatologi vid Charité University Hospitals, Berlin, till Dagens Medicin.

Det handlar om en mindre fas 2-studie med omkring 300 amerikanska patienter med systemisk lupus erythematous, SLE. Patienterna lottades till att antingen få behandling med jak-hämmaren baricitinib, med 2 eller 4 mg dagligen, eller placebo. Alla fick samtidigt bakrundsbehandling med standardterapi.

Efter 24 veckor hade patienterna som fått den högre dosen baricitinib blivit bättre på de flesta av de sjukdomsparametrar som mättes. Bland annat fick de i större utsträckning förbättringar i skalan SLEDAI-2K, 67 jämfört med 53 procent. Det var det primära effektmåttet. Skalan används internationellt för att mäta aktiviteten av sjukdomen vid SLE.

Patienterna i 4 mg-dosen fick också en minskning av de hudutslag som är vanliga vid diagnosen och en minskad smärta i lederna. Även patienter som fick den lägre dosen förbättrades något på alla parametrar men skillnaden var inte statistiskt signifikant.

Andelen mindre allvarliga biverkningar var något högre bland de som fått läkemedlet jämfört med placebogruppen, runt 75 procent jämfört med 68

– Det är positivt att läkemedlet tolererades väl och att vi inte såg några allvarliga biverkningar relaterade till behandlingen under studietiden, sade Daniel Wallace, professor vid University of California, Los Angeles och studiens huvudförfattare när resultaten presenterades.

SLE, är en kronisk autoimmun inflammatorisk sjukdom som kan drabba i stort sätt alla organ i kroppen och bland annat leda till njursvikt. Baricitinib är redan godkänt behandling av reumatoid artrit och marknadsförs under namnet Olumiant.

Thomas Dörner, som också är ordförande i Eulars abstractkommitté, säger att det verkar vara en bra idé att rikta in behandlingen mot cytokiner som jak-hämmare gör då det kan ge en bred effekt på immunförsvaret.

– Nu ser vi fram emot den fas 3-studie som planeras för baricitinib för att följa upp om effekten kvarstår, säger han.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev