tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Begränsning för jak-hämmare

Publicerad: 20 maj 2019, 13:55

Patienter med hög risk för blodpropp ska inte använda läkemedlet Xeljanz (tofacitinib) i en hög dos, enligt säkerhetskommittén Prac vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Ämnen i artikeln:

PfizerReumatoid artrtitPsoriasisartritLungemboliUlcerös colit

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Xeljanz är godkänt för behandling av reumatoid artrit, psoriasisartrit samt ulcerös kolit. Den nya begränsningen kommer främst att beröra behandlingen av ulcerös kolit, där den aktuella dosen 10 mg två gånger dagligen är den enda godkända startdoseringen.

Den här dosen ska enligt Prac inte användas hos patienter som har hög risk för blodpropp i lungorna, vilket bland annat inkluderar patienter med cancer, hjärtsvikt, ärftliga koagulationsrubbningar eller som tidigare haft någon form av blodpropp.

Patienter i riskgruppen som står på denna dos ska byta behandling, enligt Prac.

Begränsningen är baserad på resultat från en pågående studie hos patienter med reumatoid artrit och är så länge tillfällig, skriver Läkemedelsverket. Uppdaterade råd kommer komma när hela granskningen är avslutad.

Tofacitinib tillhör läkemedelsklassen jak-hämmare.

Läs mer på Läkemedelsverkets sajt.

Rättelse den 21 maj kl 9.46: En tidigare version innehöll felaktig uppgifter om vilken tarmsjukdom som läkemedlet var indicerad vid och doseringen vid sjukdomen.

Relaterat material

Hopp om piller mot reumatoid artrit

Lugnande besked om jak-hämmare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev