Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Bekymmersamt läge på Sunderby sjukhus

Publicerad: 14 november 2017, 14:21

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Utskrivningsklara patienter tar upp motsvarande två vårdavdelningar. Och i dag är endast 219 av 270 vårdplatser öppna på Sunderby sjukhus, utanför Luleå.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusRegion Norrbotten

– Det är väldigt bekymmersamt, det kan man lugnt säga, säger Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef för Luleå och Boden, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att de stängda vårdplatserna till stor del beror på bristen på sjuksköterskor, men lägger till att det var länge sedan Sunderby sjukhus hade alla 270 platser öppna. Samtidigt är ungefär 40 vårdplatser, eller motsvarande två vårdavdelningar, belagda av med patienter som sjukhuset anser är utskrivningsklara, men som inte får plats på kommunernas äldreboenden.

– Vi har en åldrande befolkning och många är väldigt vårdkrävande och sjuka. Behöver man mer hjälp från kommunen än hemtjänst och behöver plats på ett särskilt boende blir det en flaskhals och man kan bli kvar på sjukhuset ganska länge, säger Kristina Myhr-Eriksson.

Då Sunderby sjukhus även är länssjukhus för Region Norrbotten får det bekymmersamma läget även andra konsekvenser. I går ströks exempelvis alla planerade kirurgiska operationer och även inom ortopedin och internmedicin är det nu i princip bara akut verksamhet som pågår.

– Halkan har kommit, men influensan har inte kommit. Det är klart att det är bekymmersamt och det var väl det som märktes i går när det var väldigt halt och det blev ett väldigt akut läge under natten med patienter som vänta på akutmottagningen i över 20 timmar, säger Kristina Myhr-Eriksson.

Då öppnade sjukhuset extra vårdplatser genom att anställda gick in på övertid och strök de planerade operationerna.

– På det sättet kan man klara ett dygn.

Vad händer om en buss kanar av vägen i halkan, vad har ni för buffert?

– Vi har ingen buffert, men i händelse av en katastrof måste man utlösa kris- och katastroflarm och utlösa katastroforganisationen. Och då bereder man plats. Men det är klart att marginalerna är mycket sämre.

Vid årsskiftet träder den nya betalningsansvarslagen i kraft, och kommunerna tar över betalningsansvaret för utskrivningsklara patienter efter tre dagar, jämfört med dagens fem.

Kommer det att göra någon skillnad?

– Man hoppas det. Men av de 40 patienter som ligger kvar i dag är det ungefär hälften där kommunerna redan betalar. Problemet är inte att kommunerna inte vill göra rätt, utan de har inte heller de resurser som krävs. Det behövs fler äldreboende och korttidsplatser för att man ska klara det här, när man har den här gamla skröpliga befolkningen, säger Kristina Myhr-Eriksson.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev