Rörelseorganen
Bläckfisk ger bättre proteser
Publicerad: 28 mars 2008, 11:30
Genom att studera hur bläckfiskens hårda näbb fungerar hoppas forskare på att få fram bättre material för exempelvis proteser.
Bläckfisken har en näbb som är bland det hårdaste organiska material som existerar. Men till skillnad från exempelvis papegojan har inte bläckfisken något skelett där näbben är fäst. I stället sitter näbben fast i en i det närmaste geléartad muskel. Så varför skadas inte bläckfisken själv när den biter tag i sitt byte?
Det har forskare vid University of California i USA funnit svaret på, och de presenterar sina rön i dagens nummer av tidskriften Science.
Hemligheten är att näbben från att vara stenhård i toppen successivt övergår till att bli mjukare och mjukare ju närmare fästet den kommer. Hela näbben består av samma material, men halten av vatten och en ändring i den kemiska sammansättningen gör den förändrade hårdheten möjlig.
Att ha hittat lösningen på mysteriet med bläckfiskens näbb kan enligt forskarna leda till att bättre material för exempelvis proteser kan tas fram. Ett problem med artificiella kroppsdelar är nämligen just infästningen mellan det hårda protesmaterialet och den mjuka vävnaden, något som med hjälp av den nya upptäckten eventuellt kan få en lösning.