Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Coxib tas från marknaden i europeiska länder

Publicerad: 20 november 2007, 13:35

Myndigheterna i Storbritannien och Tyskland har beslutat att dra tillbaka marknadsföringstillståndet för läkemedlet Prexige (lumiracoxib). Sverige är ett av ett fåtal länder i Europa där läkemedlet fortfarande finns på marknaden.


Läkemedlet, som används för lindring av smärta i samband med  artros  i knä och höft, är i likhet med Celebra och tidigare indragna Vioxx en så kallad cyklooxygenas 2-hämmare. Anledningen till indragningarna uppges vara biverkningar i form av leverenzymförändringar. Läkemedlet har tidigare dragits tillbaka i Australien.

Läkemedlet finns i EU endast kvar på marknaden i Belgien, Cypern, Ungern, Malta, Portugal och Sverige, uppger sajten Docguide.

Den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP har nyligen inlett en undersökning av Prexige mot bakgrund av att andra länder också dragit tillbaka läkemedlet under de senaste månaderna. Denna undersökning väntas bli färdig i december, men nu har alltså myndigheterna i Storbritannien och Tyskland dragit tillbaka marknadsföringstillståndet för läkemedlet oberoende av detta.

I Sverige behandlas enligt Läkemedelsverket "ytterst få" patienter med Prexige. Inga fall av leverbiverkningar har rapporterats hos svenska patienter, meddelar myndigheten på sin hemsida. Novartis, som marknadsför Prexige, bekräftar att bara ett fåtal förpackningar av läkemedlet sålts under den senaste månaden i Sverige.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News