tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Därför fick Anne Carlsson timeout – läs om rapporten

Publicerad: 18 april 2016, 12:24

Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, i timeout. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Företagshälsans rapport visar en bild av en ordförande som ignorerar, tillrättavisar och ser till att obekväma får gå. ”Som en kniv i ryggen”, säger Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson till Dagens Medicin.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

JK


När Dagens Medicin nyligen intervjuade Anne Carlsson hade hon ännu inte läst den rapport från företagshälsovården Avonova som förbundsstyrelsen använt som grund till hennes ofrivilliga timeout. I rapporten, som Dagens Medicin tagit del av, finns exempel på en rad punkter där anställda uppger att de utsatts för kränkande särbehandling. De har framkommit i intervjuer med både chefer och medarbetare på Reumatikerförbundets kansli.

Anne Carlsson ska exempelvis ha kallat en anställd för inkompetent, haft ett överdrivet kontrollbehov, ignorerat anställda och sett till att anställda avskedtas då de ansågs obekväma.

Anne Carlsson säger till Dagens Medicin att hon fått uppgiften att ett tiotal av intervjuerna är gjorda med personer som inte längre är anställda på kansliet. Hon säger att en handfull personer framfört massiv kritik och att ett par stycken av dem fortfarande är kvar på kansliet, enligt vad hon fått veta av Avonova.

Känner du igen någon av de här punkterna som lyfts fram i rapporten?

– Jag är inte inne i de frågorna över huvud taget. Jag är inte den som leder det operativa på kansliet, det är generalsekreterarens bord.

Så du har aldrig kallat någon på förbundskansliet inkompetent?

– Jag har aldrig sagt det till någon som inte … Då får man väl tala om det, för jag har ingen aning om det. Det är inte ett ord som jag använder.

En del av kritiken är att du lägger dig i det operativa arbetet på kansliet.

– Det kan diskuteras, min roll är en arbetande ordförande. Jag vet att det finns irritation att jag petar i text som jag ska skriva under. Men jag förbehåller mig den rätten.

Anne Carlsson säger att hon även ändrar stavfel och formuleringar i exempelvis remissvar.

– Det tycker man inte om. Och visst, då kränker jag väl folk om det är det, det handlar om. Det känns ju som att det är någon slags maktkamp.

Maktkamp, vem eller vilka är på andra sidan?

– Nej, men när det kommer sådana kommentarer att jag lägger mig i. Förbundsstyrelsen har ju det yttersta ansvaret även för personalen. Har vi fattat ett beslut ska det gälla, men det ska diskuteras med generalsekreteraren, och så vitt jag vet har han inga bekymmer med mig.

Anne Carlsson säger upprepade gånger att det är svårt för henne att bemöta fler av anklagelserna då sammanhangen inte är specificerade. Om någon känt sig kränkt ifrågasätter hon inte det och säger att hon absolut inte har några bekymmer att reda ut det. Även om hon inflikar att hon nu inte ges möjligheten.

I rapporten framgår även att det tidigare ska ha gjorts en utredning kring den psykosociala arbetsmiljön på Reumatikerförbundets kansli. Resultatet av den utredningen ska, enligt flera av de intervjuade, ha sopats under mattan av Anne Carlsson.

När Dagens Medicin ställer frågor om den tidigare utredningen säger Anne Carlsson att den enda hon känner till tillkom efter att Reumatikerförbundet uppmärksammats på skattehistorien för några år sedan. Efter det ska förbundskansliet ha präglats av oro och misstänksamhet kring exempelvis vem som gått till pressen.

– Den tidigare generalsekreteraren anlitade en gestaltterapeut där personalen fick sitta och prata öppet om hur de upplevde livet och så vidare, säger Anne Carlsson.

Nyligen skrev en rad företrädare för bland annat läkemedelsindustrin ett öppet brev till stöd för dig. Var deras stöd väntat?

– Jag blev oerhört glad över att det var någon som tyckte att jag hade gjort ett bra jobb. För jag mår inte jättebra. Det är så jag har valt att uppfatta brevet.

Det verkar finnas olika läger i den här historien, hur ska man som utomstående förstå allt det här?

– Det är lika svårt för mig att förstå. Jag har lagt 17 år av mitt liv på Reumatikerförbundet och varje år har jag blivit intervjuad av valberedning och annat och de säger att det fungerar så jättebra. Och så kommer det här som en kniv i ryggen.

Dagens Medicin har åter sökt Reumatikerförbundet, som tidigare har valt att inte kommentera ärendet, för en kommentar.

Exempel ur rapporten

Enligt Avonovas rapport har det i intervjuer framkommit att Anne Carlsson har:

■ tillrättavisat personal på ett bryskt sätt, exempelvis har någon kallats inkompetent.
■ sett till att kanslipersonal omotiverat tas ifrån arbetsuppgifter.
■ visat överdrivet kontrollbehov kring kanslipersonalens arbete.
■ undanhållit viktig information så att kanslipersonalens arbete försvårats.
■ ignorerat kanslipersonal.
■ anklagats för att avskeda kanslipersonal som ansetts obekväma och även undanhållit anledningen till varför. Hon ska inte heller ha tillåtit avskedsfika för flera personer som enligt flera av de intervjuade ska ha avskedats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev