Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

De skickar patienterna direkt till röntgen

Publicerad: 7 oktober 2016, 14:40

Evelina Carnebo fysioterapeut vid Zätagränds hälsocentral i Östersund visar patienten Håkan Danielsson hur ett knä är uppbyggt.

Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

Fysioterapeuten Evelina Carnebo och elva kollegor i Region Jämtland Härjedalen har sedan i våras skrivit röntgenremisser. Nu är målet att bredda projektet.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Ett tänkt scenario från förr: en patient ringer till hälsocentralen med ont i axeln och får träffa fysioterapeut. Denne misstänker artros och lägger ansenlig tid på att jaga upp läkare som kan skriva en remiss till röntgen. Läkaren, som är vikarie och aldrig har träffat fysioterapeuten eller har koll på dennas kompetens, vill själv träffa patienten för att vara säker – med längre väntetid för patienten som följd.

Men sedan i våras har tolv fysio­terapeuter på fem hälsocentraler i Region Jämtland Härjedalen utbildats i att skriva röntgenremisser.

– Vi förkortar tiden i vården för patienten, och vi har ju kompetens att bedöma smärta i rörelse- och stödjeorgan, säger Evelina Carnebo, fortbildningssamordnare för primärvårdens fysioterapeuter och en av dem som kläckte idén förra hösten.

– Det började med att jag och några kollegor tyckte att det tog så lång tid att ta reda på vilken läkare som är ansvarig för vilken patient. Vi har många vikarier.

Många tycker att det är rätt väg att gå. Och det är upp till oss att bevisa att vi inte slösar med röntgen.

Själv har hon skrivit ett drygt tiotal remisser sedan i maj, med positiv respons från patienterna som slipper en vända till vårdcentralen.

– Vi har också bra förklarings­modeller och ofta mer tid att förklara för patienter om vi inte tycker att röntgen skulle tillföra något. Jag har inte haft någon som varit missnöjd för att de inte fått röntgen.

Även responsen från röntgen har varit positiv. Bara ett fåtal distriktsläkare har varit tveksamma, säger Evelina Carnebo.

– Många tycker att det är rätt väg att gå. Och det är upp till oss att bevisa att vi inte slösar med röntgen.

Verksamhetsutvecklaren Kristine Bergström har utvärderat hur remisskrivandet fungerar.

– Det är genomgående mycket positivt. Sjukgymnasterna tycker att det tar lika lång tid att hitta läkare som att skriva remiss själv. Patienterna upplever en högre tillgänglighet. Kvaliteten på remisserna är jämförbar med dem som läkarna skriver, de har inte blivit återskickade i högre grad.

Ett annat projekt som pågår är att låta sjuksköterskor och fysio­terapeuter skriva sjukintyg för ­andra sjukveckan, för åkommor som man räknar med att patienten tillfrisknat från inom två veckor.

– Det har också fallit väl ut. Det är bara fyra anställda som har jobbat så och det planerar vi också att breddinföra, men det tar lite tid att förankra.

Angående röntgenremisserna återstår bara att höra vad distrikts­läkarna tycker, men primärvårdschef Anna Granevärn vill gärna permanenta och bredda satsningen. Evelina Carnebo är också positiv – men tycker att med fler arbetsuppgifter borde också lönen förändras.

Primärvårdschef Anna Granevärn håller med.

– Vi jobbar med något som heter karriärvägar, för alla yrkesgrupper. Då ingår det att ta på sig andra arbets­uppgifter, och att det ska vara kopplat till lönen.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev