Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Diabetes en riskfaktor för kvinnliga dialyspatienter

Publicerad: 12 maj 2008, 12:57

Diabetes kan vara anledningen till att kvinnliga dialyspatienter dör i samma omfattning som manliga. Det visar en studie som presenteras vid en konferens som pågår i Stockholm.


Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland patienter som får behandling med dialys och det är också vanligt vid svår njursjukdom då patienterna inleder dialysbehandling.

Men trots att hjärt-kärlsjukdom är mindre vanligt hos kvinnor generellt sett, har kvinnor som behandlas med dialys inte någon ökad överlevnad jämfört med män.

För att undersöka sambanden närmare genomförde forskare vid bland annat Karolinska institutet i Solna en epidemiologisk studie där de följde 1 276 patienter, varav 61 procent män, under fem år från det att de inledde dialysbehandling. Resultaten presenteras vid en internationell njurmedicinsk konferens som nu hålls i Stockholm.

Vid inledningen av studien hade 41 procent av männen och 26 procent av kvinnorna någon form av hjärt-kärlsjukdom. Däremot hade 26 procent av kvinnorna diabetes, jämfört med 20 procent av männen.

Under uppföljningsperioden avled 462 patienter, varav 232 av kardiovaskulär sjukdom.

Studien visar att bara något fler män än kvinnor avled på grund av kardiovaskulär sjukdom. Däremot fann forskarna att män med diabetes hade lägre risk att dö än förväntat, om man jämför med kvinnor som hade diabetes. För att öka överlevnaden hos dialyspatienter anser forskarna därför att läkare bör ägna särskild uppmärksamhet åt kvinnor som även har diabetes.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev