Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Fler behandlingsval vid gikt

Publicerad: 2 oktober 2017, 08:40

Foto: Thinkstock

TLV har beslutat att giktläkemedlet adenuric ska ingå i läkemedelsförmånen med begränsad subvention.


Ämnen i artikeln:

Gikt

– Det blir ett värdefullt tillskott vid behandling. Ett par procent av dagens patienter med gikt tål nämligen inte förstahandsmedlet allopurinol, säger Lennart Jacobsson, professor och överläkare vid reumatologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och fortsätter:

– Men det är skandalöst att prisförhandlingen har tagit så lång tid. Preparatet har ju varit godkänt i säkert 15 år, säger han.

Beslutet från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, kom i slutet av förra veckan. Subventionen gäller enbart för patienter där behandlingar med allopurinol är kontraindicerad eller inte tolereras.

– Läkemedelsföretaget har inte kunnat visa att adenuric är kostnadseffektivt för patienter som kan använda allopurinol, vilket är ett väsentligt billigare läkemedel. Det är anledningen till den begränsade subventionen, säger Nima Salari, medicinsk utredare vid TLV.

I dag är 1,7 procent av Sveriges befolkning drabbad av gikt. Sjukdomen karaktäriseras av förhöjda nivåer av urinsyra som fälls ut till kristaller och skadar lederna. En förebyggande behandling med adenuric (febuxostat) hämmar produktionen av urinsyra i blodet.

Relaterat material

Lågt intresse för plågsam sjukdom

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Gikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev