Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Fler får fysisk aktivitet på recept

Publicerad: 28 januari 2013, 12:25

Antalet recept på fysisk aktivitet på Akademiska sjukhuset i Uppsala har mer än fyrdubblats på fyra år.


Under 2009 skrevs 110 recept på fysisk aktivitet ut på Akademiska sjukhuset i Uppsala. För 2012 var motsvarande siffra 482 recept. Några av de grupper där antalet recept på fysik aktivitet har ökat är patienter med reumatiska sjukdomar, långvarig smärta och hjärtinfarkt.

Enligt sjukhuset beror den kraftiga ökningen på en medveten satsning.

– Tidigare var fysiskt aktivitet något man eventuellt tog upp på sluten av en medicinsk behandling. Sedan ett par år arbetar både sjukgymnaster, läkare och sjuksköterskor mer systematiskt med att fånga in patienter och numera finns detta med i diskussionerna från början. Patienterna förbereds tidigt och det blir på så sätt en mjukare övergång till friskvården, säger Anita Hansson, sjukgymnast och ansvarig för införande av fysisk aktivitet på recept på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Landstinget i Uppsala län har utvecklat en egen modell för att följa upp de recept på fysisk aktivitet som skrivs ut. En kopia på receptet på fysisk aktivitet skickas till en friskvårdslots på Upplands idrottsförbund. Det är högskoleutbildade hälsopedagoger som slussar ut patienter till passande aktiviteter. Förutom att hjälpa patienterna att hitta lämplig aktivitet erbjuder lotsarna uppföljande och stödjande samtal upp till fyra gånger.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev