torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Forskare sluter upp bakom krav på ”mar”

Publicerad: 15 oktober 2015, 09:11

Arbetsterapeuternas och fysio­tera­peuternas fackförbund strider för ett lagkrav på att alla kommuner ska ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering, ”mar”. Nu får de stöd från forskare.


Enligt lag måste alla kommuner ha en medicinskt ansvarig sjuksköterska, mas, som ska se till att sjuka får en säker vård och att riktlinjer och rutiner följs. I omkring 60 av landets 290 kommuner finns även en fysioterapeut eller arbetsterapeut som ansvarar för rehabiliteringsfrågor, en så kallad mar. I resten av landet förväntas dock masen sköta även ärenden som rör rehabilitering, något som fackförbunden Fysio­tera­peuterna och Förbundet Sveriges arbets­terapeuter, FSA, länge hävdat är orimligt.

– De flesta masar är inte utbildade inom rehabilitering, så hur ska de då kunna arbeta med den typen av frågor? säger Lena Haglund, ord­förande för FSA.

Därför har de båda fackförbunden länge kämpat för en lagändring som ska tvinga alla kommuner att anställa även en medicinskt ansvarig för rehabilitering.

– Det finns ingen logik i att det ena ska vara lagstiftat och inte det andra. Tyvärr är lagen bara symtomatisk för det faktum att rehab­frågorna ofta hamnar i skymundan, säger Stefan Jutterdal, ordförande för Fysioterapeuterna.

Och nu får Lena Haglund och Stefan Jutterdal stöd från flera forskare runt om i landet. Susanne Iwarsson, professor och doktor i medicinsk veten­skap vid Lunds universitet, ser positivt på en förändrad lagstiftning.

– Rollen som medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering ska inte kombineras i en och samma individ. Det är en förenkling att tro att en enda person ska kunna greppa både omvårdnads- och rehabiliteringsperspektivet.

Även Margareta Lilja, professor i arbets­terapi vid Luleå tekniska högskola, och Magnus Zingmark, doktor i arbetsterapi vid Umeå universitet, står bakom idén. Zingmark har skrivit en avhandling som visat att många äldre som ansökte om hemtjänst klarade av vardagsbestyren på egen hand efter att ha fått stöttning av en arbetsterapeut. Detta, om något, borde kunna få beslutsfattare att inse vikten av större fokus på rehabilitering, menar Magnus Zingmark.

– Pengar talar ett språk som är väldigt tydligt. Flera studier har visat att en relativt kort insats med arbetsterapeut gör skillnad i kostnadsutvecklingen över ett flerårsperspektiv.

Från politiskt håll är responsen än så länge ljummen. Ansvarig minister, Annika Strandhäll (S), hänvisar till det åtgärdsprogram för att få ner ohälsan som regeringen presenterat och som till stor del syftar till bättre rehabilitering, men säger att inget specifikt utredningsarbete pågår kring mar-funktionen.

– Men vi tar med oss alla goda förslag för att öka kvaliteten i rehabiliteringen, säger hon.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev