måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Förväntningar på lovande giktstudie inför Eular

Publicerad: 14 juni 2017, 08:00

Lennart Jacobsson, överläkare och professor i reumatologi vid Göteborgs universitet. Bilden är tagen vid förra årets kongress som ägde rum i London. Foto: Maria Gustavsson

Lennart Jacobsson, professor i reumatologi vid Göteborgs universitet, är på väg till Madrid där årets Eular-kongress äger rum.

Ämnen i artikeln:

EULARGikt

Han ser bland annat fram emot annat en engelsk studie där man i primärvården testar konceptet med att låta giktpatienterna gå till en sjuksköterska och behandla dem utifrån tydliga behandlingsmål, jämfört med en kontrollgrupp som får gå till primärvårdsläkare precis som vanligt.

– Resultatet har varit väldigt positivt enligt vad jag har hört talas om utan att jag har sett resultaten, säger Lennart Jacobsson.

Han tror att studien kommer att förändra strukturen för omhändertagandet av giktpatienter i England och att det eventuellt kan spilla över på andra länder.

På årets kongress kommer även de första konkreta exemplen från ett nordiskt registersamarbete som startade förra våren. Enligt Lennart Jacobsson visar de på potentialen med att slå ihop biologiska register.

Lennart Jacobsson lyfter även fram intressanta abstract från det svenska biologiska registret, exempelvis ett där cancerrisken med biologiska läkemedel studeras, men även studier som jämför effekten av olika typer av biologiska läkemedel.

– Inom psoriasis artrit kommer det även att finnas en del läkemedelsstudier, säger han.

Avslutningsvis menar han att gikt är en sjukdom som får en större plats inom sjukvården. Detta kommer även fram i en svensk studie som presenteras i Madrid där forskarna visar på att sjukvårdskostnaderna för sjukdomen ökat.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev