Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörelseorganen

Fysioterapeuter struntade i journalföring – anmäls

Publicerad: 1 mars 2016, 09:32

Foto: Thinkstock

NY VERSION Landstinget i Uppsala län fortsätter att granska sina fysioterapeuter.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

Landstinget i Uppsala län har under flera år granskat journalföringen och ersättningen för fysioterapeuter verksamma enligt lagen om ersättning för fysioterapi. I den senaste granskningen har landstinget funnit att journalföringen hos tre fysioterapeuter uppvisat så allvarliga brister att de nu anmäls till Inspektionen för vård och omsorg som potentiella faror för patientsäkerheten.

Enligt anmälan har en av fysioterapeuterna låtit bli att föra journal vid 43 av 50 granskade besök, och dessutom bedöms dokumentationen av de journalförda besöken som bristfällig. En annan av fysioterapeuterna har endast fört journal vid 1 av 50 granskade patientbesök och den tredje fysioterapeuten har inte för någon journal alls vid de granskade patientbesöken.

Dagens Medicin har vid flera tillfällen rapporterat om att landsting runt om i Sverige först granskar och sedan anmäler fysioterapeuter för bristande journalföring.

– Det är självklart att alla professioner ska följa gällande regelverk och det är bra och nödvändigt att landstingen gör den här typen av granskningar, säger Stefan Jutterdal, ordförande i fackförbundet Fysioterapeuterna, till Dagens Medicin.

Han framhåller att förbundet håller särskilda utbildningar i kvalitets- och ledningssystem runt om i landet. Dessutom har Fysioterapeuterna tillsammans med Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting lyft frågan om att modernisera den nationella taxan till socialdepartementet.

– Så att den blir mer tidenlig, utifrån en patientcentrerad hälso- och sjukvård.

Tror du att fysioterapeututbildningarna tar lättare på journalföringskravet än andra vårdutbildningar?

– Nej, jag tror inte att man kan dra den typen av slutsatser utan att jämföra alla personalkategorier. Det blir inte så meningsfullt att spekulera och du kommer förmodligen att hitta liknande fel hos alla professioner. Och både hos privata och offentliga vårdgivare.

Relaterat material

Landsting anmäler fyra fysioterapeuter

Skåne anmäler fysioterapeuter

Sjukgymnaster anmäls av landsting

Region Jämtland Härjedalen anmäler sjukgymnaster

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev