tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Halverade väntetider på ett år

Publicerad: 3 augusti 2015, 09:50

Ledningen vid Mölndal Ortopedi visar på goda resultat efter implementeringen av värdebaserad vård vid höftprotesoperationer. Väntetiderna har halverats, operationstakten slagit rekord och antalet komplikationer minskat med en femtedel.

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vårdSahlgrenska universitetssjukhusetOrtopedi

Väntetiderna till höftprotesoperation vid ortopedkliniken i Mölndal har gått från omkring 100 dagar till cirka 50 under 2013 till 2014, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

När kliniken införde värdebaserad vård för höftprotesoperationer har fler patienter kunnat opereras.

– Vi har kunnat snabba på operationstakten efter att vi har gått igenom vartenda arbetsmoment och utrett vad man kan göra bättre. Det har lett till en ökning med drygt 40 procent operationer, från 625 till 902. Samtidigt har antalet komplikationer minskat med 20 procent, säger Jonas Thanner, sektionschef inom ortopedi vid Mölndals sjukhus i pressmeddelandet.

Nu tillbringar patienterna cirka 20 procent mindre tid på operationsavdelningen och vårdtiden har i genomsnitt gått ner med 15 procent, vilket bidrar till att väntetiderna blivit kortare.

Enligt Magnus Karlsson, som är verksamhetschef vid kliniken, har förändringen skett med relativt enkla medel och strukturerade metoder inom samma budget som tidigare. Ett exempel är att patienter med en och samma grundsjukdom vårdas av ett specifikt team som fokuserar på tidig rehabilitering efter operation.

Nyligen påbörjade kliniken ett samarbete med kommunen för att inleda vårdplanering på ett mycket tidigare stadium för att underlätta patientens hemgång och fortsatta vård, enligt pressmeddelandet.

I mars 2015 fick Ortopedi Mölndal ta emot Kvalitetspriset för projekt som innefattar vården av höftprotespatienter och engagerar verksamheterna inom ortopedi, anestesi, operation, intensivvård, fysioterapi och röntgen. Priset delades ut vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev