Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Höftkirurgi på löpande band tycks vara riskabelt

Publicerad: 5 december 2017, 09:00

Om en kirurg opererar flera höftpatienter samtidigt verkar risken för komplikationer bli högre på sikt. Det antyder fynd från en ny kanadensisk observationsstudie.


– Man hör en hel del om konceptet på konferenser utomlands. Men det verkar alltså inte fungera särskilt väl, säger Ola Rolfson, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och registerhållare för Svenska höftregistret.

I Sverige är det ganska ovanligt att höftpatienter får så kallad överlappande kirurgi, vilket betyder att en och samma kirurg opererar flera patienter parallellet i skilda operationssalar.

– Fast visst händer det att ortopeder hoppar mellan två salar, exempelvis om de är för få för att hinna med. Men inom svensk sjukvård har huvudoperatören i regel ansvar för en sal, säger Ola Rolfson.

Studien är publicerad i tidskriften Jama Internal Medicine och har utförts i Ontario, Kanada. Patienterna behandlades för höftfrakturer eller så fick de en konstgjord höftled, så kallad höftledsartroplastik. Uppföljningen skedde ett år efter ingreppen.

Enligt resultaten var risken för komplikationer 85 procent högre bland dem som fick överlappande kirurgi, jämfört med om kirurgen hade en patient. En liknande bild sågs även hos patienter som fick sin höftprotes av en kirurg som gick mellan olika salar.

Komplikationer som främst förekom var infektioner och omoperationer där hela eller delar av höftimplantatet byttes ut.

Forskarna vet inte hur duktiga operationsteamen var på överlappande kirurgi och det är en svaghet med resultaten, enligt en ledarkommentar till studien.

Studien bygger på data från nästan 2 500 ingrepp mellan 2009 och 2014. Patienterna var äldre än 60 år. Resultaten justerades för antalet ingrepp som kirurgen utfört samt för patienternas ålder och kön. Operationerna överlappade varandra med minst 30 minuter.

Läs mer i abstract:

Bheeshma Ravi med flera. Association of Overlapping Surgery With Increased Risk for Complications Following Hip Surgery A Population-Based, Matched Cohort Study. Jama Internal Medicine, publicerad online den 4 december 2017. DOI: 10.1001/jamainternmed.2017.6835

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev