fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Hon är årets fysioterapeut

Publicerad: 5 september 2018, 11:56

Clarissa Gnatt har av Fysioterapeuternas förbundsstyrelse utsetts till Årets fysioterapeut 2018.

Fysioterapeuten Clarissa Gnatt har utsetts till Årets fysioterapeut. Läs vår intervju med henne från i somras.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Clarissa Gnatt har fått hela Bromölla att röra på sig. Rehabiliteringsgymmet som hon startade på vårdcentralen är en sådan succé att det i dag är öppet för allmänheten.

Gymmet har växt från att ha varit ett rehabgym till att vara ett eget företag med egen verksamhetschef och nästan tusen medlemmar. På kuppen har Bromöllas cirka 12 500 invånare fått fler arbetstillfällen och bättre hälsa.

– Vem som helst kan bli medlem i gymmet, säger Clarissa Gnatt.

Hon kom som nyexaminerad fysioterapeut 2014 till den då nystartade vårdcentralen Tryggakliniken. När Clarissa Gnatt fick chansen att bygga upp fysioterapiavdelningen från grunden tog hon den.

– Jag ville utveckla träningen och rehabiliteringen. Ofta är man som fysioterapeut lite undanskuffad i en källarlokal eller jobbar i en liten gympasal med rätt så gammal utrustning. Då föddes idén att starta Tryggafittness-gymmet i samband med kliniken, säger hon.

Det moderna gymmet är också ett sätt att enklare få ut patienterna i friskvården. Tanken är att de ska vilja fortsätta att träna även utan ledning av en fysioterapeut. Och det verkar fungera, berättar Clarissa Gnatt.

– Jag har inga siffror, men det är väldigt många som vi träffar på gymmet efter att de har avslutat behandlingen hos oss. Vi märker också att det inte är lika många som söker för samma problem om och om igen. Många av dem är människor som varit skeptiska till att köra med lite tyngre vikter på gymmet som vi peppat, så det är jätteroligt, säger hon.

Att gymmet är en succé råder det ingen tvekan om. Vårdcentralen valdes 2018 till Skånes bästa – och Sveriges tredje bästa – i den nationella patientenkät som Sveriges Kommuner och Landsting sammanställer varje år.

– Genom gymmet har vi haft väldigt god framgång med hela kliniken. I höst öppnar vi en till klinik i Kristianstad med samma koncept. Jag har fått förtroende att vara med och starta upp den också, säger Clarissa Gnatt.

Det som för fyra år sedan började som ett rehabiliteringsgym i Bromölla har där blivit så populärt att det har växt ur sina lokaler.

– Tanken var att vi skulle bygga ut, men det har varit lite tjafs med bygglov så vi får se vad som händer. Kanske får vi byta lokaler. Det är trångt nu, säger Clarissa Gnatt.

Motiveringen

Delar ur juryns motivering:

"Med sin förmåga att engagera ett helt samhälle för en bättre hälsa sprider Clarissa föredömligt kunskap om fysioterapi och dess positiva effekter på hälsan. Genom sitt arbete har Clarissa tagit vara på fysioterapins möjligheter till gagn för patienter och invånare samt för professionen".

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev