fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Hon har haft Ilizarovs ställning i fem år

Publicerad: 22 september 2016, 12:23

Ingela Helén är en av patienterna som fått en allvarlig vårdskada efter behandling med Ilizarov-fixering på Skaraborgs sjukhus. Bilden till vänster visar inte Ingela Heléns Ilizarov-ställning.

Foto: Thinkstock, privat

Felläkningar, långvariga infektioner och dålig journalföring. Det är återkommande bedömningar i rapporten om Ilizarov-behandlingarna på Skaraborgs sjukhus. Dagens Medicin har gått igenom fallbeskrivningarna och pratat med en av patienterna.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusVästra Götalandsregionen

I rapporten som Skaraborgs sjukhus beställt av en extern granskare finns 45 beskrivningar av frakturfall som den nu avstängde läkaren hade på sitt bord. Ilizarov-fixering brukar användas till vissa svåra underbensfrakturer, men rapporten ger flera exempel där det normalt inte är första val av behandlingsmetod, som axlar, underarmar och knän.

En av de 37 personerna i rapporten som drabbats av allvarliga vårdskador är Ingela Helén från Skövde. Hon bröt vänster vad- och skenben i november 2010. En serie komplikationer har gjort att hon bland annat drabbats av långvariga infektioner och förlorad rörlighet och känsel. Ett tag var det till och med tal om amputation. I dag har hon fortfarande en Ilizarov-ställning.

– Man blir frustrerad. Jag litade på läkaren till 110 procent, säger hon till Dagens Medicin.

Hon berättar om hur den nu avstängde läkaren visade intresse för att ta sig an hennes fall då i november 2010 och att Ilizarov-metoden var den enda som var aktuell.

– Hen sa att det var en bra behandlingsmetod på grund av att man slapp gips och att man kunde gå och vara som vanligt. Det bästa var att inte ha gips tyckte jag.

Men komplikationer uppstod nästan direkt.

– Jag tror inte jag var hemma många dagar innan pinnarna började gå av. Då blev det en ny operation. Sedan gick det sex, åtta månader till jag skulle ta av ställningen. Och då såg jag hjulbent ut på det benet. Det var jätteilla.

Benet var inte läkt och Ingela Helén fick en ny ställning. Under de kommande åren fick hon ytterligare två ställningar monterade av samma läkare. Brotten läkte inte rätt och flera andra problem uppstod som en följd av behandlingen, berättar Ingela Helén.

– Jag har haft jättemycket infektioner runt de här pinnarna så jag har ätit mycket antibiotika och värktabletter. Jag har fått benröta, haft fistelgångar, mycket abscesser och blivit testad positiv för MSRA, säger hon.

2015 såg en annan läkare på Skaraborgs sjukhus till att Ingela Helén fick en remiss till Göteborg. Där fick hon återigen en Ilizarov-ställning, den fjärde i ordningen, men denna gång för att justera benet. Sedan dess har läkningen gått problemfritt. I november kommer den nuvarande fixeringen att tas av.

– Jag längtar efter att få se hur det ser ut och att bli av med ställningen. Nu kan jag inte köra bil och det är ganska jobbigt.

På onsdagen kontaktade Skaraborgs sjukhus Ingela Helén och bad henne om ursäkt. Det är dock en ursäkt som just nu har begränsad betydelse för henne.

– Men vi får se vad som händer. Jag vet inte.

Hur hon kan kompenseras är ännu oklart. Hon kommer dock att få bestående men. Benet är fortfarande för kort, hon kan inte röra fotleden och hon har ingen känsel från tårna till knäleden.

– Men jag försöker att inte vara en bakåtsträvare. Man skulle inte orka annars.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

Ivo svarar på kritik om avstängde Skaraborgsläkaren

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev