Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Hon hjälper unga reumatologer att nätverka

Publicerad: 8 juni 2016, 09:00

På Eular anordnas ett antal aktiviteter för yngre reumatologer. Katrin Thorarinsdottir, läkare och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har varit med och förberett några av dem.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

– Vi arrangerar ett möte med tre framstående professorer som är på kongressen för att samtala med våra medlemmar, berättar hon.

Hon ingår i den arbetsgrupp inom Emunet, Eulars nätverk för yngre reumatologer, som arbetar med mentorskap.

Till professorsmötet har medlemmar i nätverket fått skriva motiveringar om varför de vill delta. I grupper om 5-6 personer får de sedan prata med de tre professorerna som forskar inom olika områden inom reumatologi.

– Det kommer att vara samtal om forskning i allmänhet, men deltagarna kan också få råd av professorerna, till exempelvis om hur de ska komma vidare med sina doktorandprojekt. Det finns också möjlighet till enskilda samtal.

Ett annat projekt som Katrin Thorarinsdottirs grupp har arbetat med inför mötet är att sätta ihop en längre lista över forskare som medlemmar i Emunet kan kontakta under eller efter mötet. På listan framgår vilka områden som forskarna är verksamma inom och var de arbetar.

– Med hjälp av listan kan våra medlemmar hitta kollegor som arbetat längre för att ställa frågor eller knyta kontakter för samarbeten med andra universitet.

Vad kommer du själv att ta del av under mötet?

– Det finns väldigt mycket, men jag är mest intresserad av reumatoid artrit då jag forskar om det. Jag tycker också att spondylartriter är spännande eftersom det händer mycket inom det området nu, bland annat har det kommit nya läkemedel. Vad gäller grundforskning jobbar jag med B-celler, men jag är även intresserad av forskning på andra immunceller och kommer att gå på olika seminarier som handlar om cellmekanismer.

Hur goda möjligheter har unga forskare och läkare inom reumatologi att komma iväg på en kongress som Eular?

– Det är nog lite olika beroende på var man arbetar. Under ST får man åka på en stor kongress. Hos oss har man också möjlighet att åka på kongresser om man står med på ett abstract som ska presenteras på mötet. Det är lättare att få åka på möten hos oss om man är aktiv inom forskning och det tror jag även gäller på andra universitet och för andra medicinska områden.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News