fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ivo svarar på kritik om avstängde Skaraborgsläkaren

Publicerad: 21 september 2016, 11:34

Ilizarov-fixering. Bilden visar inte ett ingrepp av den avstängde läkaren i Skaraborg.

Foto: Viapastrengo/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Utredaren i fallet om den avstängde läkaren på Skaraborgs sjukhus kritiserade Ivo för att ha agerat långsamt. Ivo svarar att vårdgivaren hade kontroll på läget.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSkaraborgs sjukhusIlizarov-metoden

– Vi tog reda på när utredningen skulle vara klar för att ta ställning till om vi kunde invänta den, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef för Ivo sydväst, till Dagens Medicin.

I tisdags presenterades en extern utredning som Skaraborgs sjukhus låtit göra. Den visar att 37 patienter fått allvarliga vårdskador som följd av behandling med den så kallade Ilizarov-metoden. Utredningen visar också att sjukhuset brustit i kontroll och uppföljning. Den läkare som varit ansvarig vid samtliga fall har nu stängts av, och hade sedan 2014 operationsförbud vid sjukhuset.

På presskonferensen framförde utredaren Olle Svensson, professor i ortopedi vid Umeå universitet, även kritik mot Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– En sak som förvånar mig är att man från Ivo inte reagerat. Ivo har hänskjutit frågan tillbaka till sjukhushuvudmannen. Och det har vi ju sett att det är väldigt svårt för en organisation att granska sig själv. Jag tycker att Ivo borde ha reagerat tidigare, sa han under presskonferensen.

Ivo har inte fattat något beslut i ärendet som anmäldes av två andra läkare på Skaraborgs sjukhus i november 2015. I stället har Ivo efter en överenskommelse med sjukhuset valt att invänta den externa granskningen.

– Den andra frågan var om de här operationerna fortfarande pågår och om det i så fall är en patientsäkerhetsrisk, säger Mari-Ann Larsen.

Då hade sjukhuset sedan tidigare beslutat att läkaren i fråga skulle ha operationsförbud.

– Då landade vi i att vi kunde invänta utredningen. Vårdgivaren har tagit sitt ansvar och har kontroll utifrån de uppgifter vi har, säger Mari-ann Larsen.

Ivo kan dock göra en egen inspektion utan att invänta vårdgivarens rapport. Men det valde alltså myndigheten att inte göra i det här fallet.

– När det framkom att sjukhuset startat en utredning så ansåg vi att det var tillräckligt att invänta det i just det här ärendet.

Generellt sett, när gör Ivo en egen inspektion?

– Det är väldigt olika. Men det är en metod vi också kan använda oss av när vi inte får svar på de frågor vi ställt eller när vi anser att det här är så pass allvarligt att vi behöver gå ut.

Utredaren Olle Svensson lyfte också problematiken med att en organisation utreder sitt eget eventuella felagerande.

– De har ju en utredningsskyldighet enligt patientsäkerhetslagen. Och det är den utredningen vi tittar på. Det bästa är att de kan utreda händelsen för att vidta åtgärder för att få en bättre patientsäkerhet, för då får den en effekt, säger Mari-Ann Larsen.

Finns någon form av jävsituation?

– Det är klart att det finns en risk, men vi är en tillsynsmyndighet och ibland väljer vi att följa upp åtgärderna med inspektion. Ibland åker vi dit, ibland begär vi skriftligt.

Olle Svensson påpekade också att Ivos arbete lägger tonvikt på systemfel hos vårdgivaren och inte så mycket på läkares personliga ansvar.

– Det beror på ärendets art. Ibland hittar vi riskindivider, och de har vårdgivaren ansvar att anmäla. Då blir det ett individärende hos oss. Men även när vi granskar ett ärende kan vi hitta en riskindivid och då kan vi välja att öppna ett individärende, säger Mari-Ann Larsen.

Hur är det i det här fallet?

– Utifrån presskonferensen kommer de att anmäla individen till Ivo.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev