Rörelseorganen
”Jag är fortfarande ordförande i Reumatikerförbundet”
Publicerad: 30 mars 2016, 09:52
”Och det kan vara så att människor upplever sig kränkta för att de har fått en tillsägelse för att de inte har skött jobbet”, säger Anne Carlsson. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Anne Carlsson är kritisk till styrelsens agerande och ifrågasätter om den verkligen kan ge henne timeout.
Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Reumatikerförbundets styrelse gett ordförande Anne Carlsson timeout. Anledningen var att flera anställda på förbundskansliet uppger att de kränkts av ordföranden.
På Anne Carlssons mobilsvar uppger hon ingen titel men när hon ringer upp presenterar hon sig som:
– Anne Carlsson, Reumatikerförbundet.
Hur ser du på det som hänt?
– Styrelsen har fattat beslutet när jag inte var närvarande. Mer vet jag inte för de har inte hört av sig vid ett enda tillfälle.
Enligt Anne Carlsson fick hon ett mejl klockan tre på natten den 18 januari i år med samma information som också stod på Reumatikerförbundets hemsida. Efter det stängdes hennes mejl, kalender och dator ned. Några dagar senare fick hon ett sms av förbundets tillförordnade ordförande Beryl Svanberg där det stod att hon fick behålla sin telefon.
Anne Carlsson ska inte heller ha fått ta del av den rapport som ligger till grund för hennes timeout.
– Nej. Däremot så vet jag att det som framgår där är att en handfull personer upplever att jag på något sätt har kränkt dem. Men det framgår inte på vilket sätt, eller vilka de är. Och då är det svårt bemöta det, även om jag tar sådana frågor på största allvar.
Om du ser tillbaka på tiden på förbundskansliet. Är det någonting som du kan se kan vara grunden till de här anklagelserna?
– Nej, jag vill inte ha någon uppfattning om det över huvud taget. Men det jag är bestämd i är att arbetsmiljöproblem måste tas på största allvar. Och det kan vara så att människor upplever sig kränkta för att de har fått en tillsägelse för att de inte har skött jobbet.
Anne Carlsson lägger till:
– Människors upplevelse kan man aldrig någonsin ifrågasätta, utan det måste vi reda ut. Men om man ska jobba med arbetsmiljöfrågor behöver alla parter få vara en del av det sammanhanget. Då löser man inga problem genom att time outa någon.
Enligt Anne Carlssons egna källor fattade Reumatikerförbundets styrelse beslutet att ge henne timeout, innan den hade fått ta del av rapporten.
Det låter som att du är kritisk till hur styrelsen har agerat?
– Alltså, jag är fortfarande ordförande i Reumatikerförbundet. Styrelsen kan fatta vilka beslut den vill, men frågan är om styrelsens beslut är giltiga. Men det är inte min sak, det får revisorer, valberedning och andra hantera.
Anne Carlsson fortsätter:
– Det jag tycker är tråkigt är att styrelsen inte var i kontakt med mig i samband med att beslutet togs. Och definitivt att man inte har varit i kontakt med mig efteråt.
Reumatikerförbundet har stämma i juni men Anne Carlssons ordförandeskap löper formellt sett på ett år till, säger hon. Enligt förbundets stadgar går det bara att byta ordförande om den sittande ordförande begår något brott som ger över två års fängelse, som mord, rån eller förskingring, fortsätter Anne Carlsson.
Så du ser fortfarande dig själv som ordförande, du säger att …
– Nej, jag ser inte mig själv som ordförande. Jag är ordförande. Styrelsen kan inte avsätta mig och jag accepterar absolut inte styrelsens beslut, det vill jag vara tydlig med. Men jag lever i en demokrati och har en styrelse fattat ett sådant här beslut får jag följa det beslutet, även om jag varken respekterar eller accepterar det.
Anne Carlsson säger att hon inte fått ta del av något protokoll eller annan handling som gör att hon fått reda på hur styrelsen resonerat.
Men stämman kan alltså inte avsätta dig om du inte har funnits skyldig till ett grovt brott?
– Stämman kan efter allt det här genomföra en misstroendeomröstning. En stämma kan göra vad som helst, det är det högsta beslutande organet och kan till och med gå emot sina egna stadgar. Men vilka frågor ska diskuteras på en stämma?
Huruvida du ska fortsätta som ordförande kan ju vara en fråga som kan diskuteras på stämman?
– Så skulle det, teoretiskt sett, kunna vara. Men normalt sett finns den inte med på dagordningen och eftersom jag fortfarande är ordförande kan man fundera på om de beslut som är tagna efter den 18 januari verkligen är beslut.
Vad gör du med din tid om stämman kommer fram till att du inte får fortsätta som ordförande?
– Då får jag göra någonting annat. Jag kanske börjar som reporter på Dagens Medicin. Nej, där är jag inte än, jag tänker inte gräva ner mig i alla fall. Jag brinner fortfarande för hälso- och sjukvårdsfrågor och jag tycker att Sverige behöver ha en patientröst i den politiska debatten. Och min röst, min kompetens och mitt kunnande försvinner inte på grund av det här.
Men finns det någon annan plattform?
– Det tar jag ställning till då, om det skulle hända. Var dag har sin tid. Sedan ska jag inte säga så mycket dumheter, men man får väl kanske fundera på både det ena och det andra. Men för organisationens skull sitter jag lugnt i båten ett tag till.
Anne Carlsson lägger till:
– Sedan är det klart att om stämman tar ett sådant beslut får väl jag gå ut och berätta min historia, men där är jag inte.
I morgon, torsdag, ska Anne Carlsson få ta del av rapporten och nyligen fick hon även tillgång till sin dator, även om hennes kalender fortfarande ska vara låst.
Reumatikerförbundet avböjde att kommentera ärendet före intervjun med Anne Carlsson. Dagens Medicin söker åter en kommentar.