fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Läkare stängs av efter 37 allvarliga vårdskador

Publicerad: 20 september 2016, 08:33

En läkare på ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus stängs av efter att ha använt en speciell operationsmetod med ursprung i 1950-talets Sovjet.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusIlizarov-metoden

Avstängningen är en följd av en extern granskning som sjukhuset låtit göra sedan två kollegor anmält läkarens hantering av operationer med den så kallade Ilizarov-metoden. Utredningen visar att 37 patienter drabbats av en allvarlig vårdskada efter behandlingen. Den visar också brister i sjukhusets system för kontroll och uppföljning.

–  Det vi kan konstatera är att utredningen visar på att vi har brustit i våra rutiner och att detta har inneburit onödigt lidande för våra patienter. Vi är mycket ledsna för vad som hänt och vill be om ursäkt och beklaga att patienter har kommit till skada. Vi kommer nu lämna utredningen till Ivo för vidare hantering, säger Marga Brisman, chefläkare vid Skaraborgs Sjukhus, i ett pressmeddelande.

Ilizarov-metoden innebär att benet fixeras med en extern anordning. Normalt sett används den för underbensfrakturer. Den uppfanns av den sovjetiske läkaren Gavriil Abramovich Ilizarov som använde metoden från 50-talet.

Minst 700 patienter har opererats med metoden vid Skaraborgs sjukhus fram till 2014, enligt Göteborgs universitet. Alla utförda av samma läkare som nu alltså är avstängd, uppger sjukhuset.

Olle Svensson, professor i ortopedi, har gjort en extern granskning av fallen på sjukhuset begäran, som nu ska lämnas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som komplement till sjukhusets svar på Ivo-anmälan.

–  Jag vill framhålla att metoden är användbar. Men här har man använt alltför vida indikationer. Man har använt metoden även för att behandla handleder, armbågar och axlar, säger Olle Svensson vid presskonferensen som direktsändes i SVT.

Han konstaterar också att läkaren har fått ett erkännande för sin avhandling på metoden. Avhandlingen handlade dock om underbensfakruter och inte de behandlingar som nu får kritik.

Olle Svensson kritiserar i sin rapport även journalföringen som han anser har brister när det gäller klassificeringen av frakturer, behandlingen av ledbroskanatomi hos patienterna, användning av antibiotika vid komplikationer som han anser är för hög, och förskrivningen av smärtstillande medel som han tycker är för frikostig.

– En annan sak som förvånar mig är att man från Ivo inte har reagerat. Ivo har hänskjutit frågan tillbaka till sjukhushuvudmannen. Och det har vi ju sett att det är väldigt svårt för en organisation att granska sig själv. Jag tycker att Ivo borde ha reagerat tidigare, säger han på presskonferensen.

Ivo säger till Dagens Medicin att myndigheten inväntat rapporten, och att så snart den inkommit ska ärendet behandlas så fort som möjligt.

Sjukhuset har kontaktat patienterna som finns med i utredningen för en dialog och arbetar nu med att ta kontakt med samtliga drygt 700 patienter som fått behandlingsmetoden.

Den avstängda läkaren har omgivits av ett team som varit med och använt metoden.

Sjukhuset meddelar att de inför flera nya rutiner för att liknande saker inte ska hända i framtiden. Västra Götalandsregionen, VGR, kommer också att följa patientsäkerhetsarbetet och rutinerna för att anmäla misstänkta missförhållanden.

– Regionledningen ser ytterst allvarligt på det som beskrivs. De brister som påtalats i den oberoende rapporten är utomordentligt allvarliga. Vi har kontinuerlig kontakt med sjukhusledningen vid Skaraborgs Sjukhus och följer noga det arbete som genomförs, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

VGR har med anledning av händelsen vid Skaraborgs sjukhus beslutat att en handlingsplan för uppföljning och analys av patientsäkerhetsarbete görs med återkoppling direkt till regiondirektören och att tystnadskultur diskuteras i VGR:s chefsforum.

SVT Nyheter Väst har talat med den avstängda läkaren som att hen vill analysera granskningen innan hen ger en kommentar.

– Jag är förvånad över upplägget med presskonferensen, men ber om att återkomma efter att jag läst granskningen, säger hen till SVT.

Efter presskonferensen skriver den kritiserade läkaren i en skriftlig kommentar att den externa granskningen är ”direkt missvisande”, uppger TT.

Läkaren hävdar att granskningen ”är dåligt utförd, osaklig och inte alls objektiv”.

”Granskaren avslöjar personliga tyckanden som saknar både motivering och referenser till vad som hänt”, skriver läkaren.

Läkarförbundets jurister ska nu vara inkopplade, enligt läkaren, och det planeras ”ytterligare en opartisk extern granskning för att bringa klarhet i händelseförloppet”.

Läkaren anser att den externa granskningen borde ha inväntat den pågående utredningen hos Ivo.

Enligt sjukhuset ska metoden som använts förekommit på fler ställen i Sverige, men skillnaden är att på Skaraborgs sjukhus användes den på andra benbrott än bara underben.

Dagens Medicin söker också läkaren för en kommentar och uppdaterar nyheten löpande.

Relaterat material

Infekterad läkartvist kring 49 patientfall

JESPER CEDERBERG OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev