lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Läkare vill göra #metoo-upprop

Publicerad: 16 november 2017, 09:30

Foto: Thinkstock

Intresset från kvinnliga läkare att delta i ett upprop i #metoo-kampanjen är stort. Det senaste dygnet har 500 nya medlemmar gått med i en Facebook-grupp.


Trycket på att kvinnliga läkare gör liknande upprop, som bland annat jurister, skådespelare och sångare har gjort, växer.

På Kvinnliga läkares förenings, KLF:s, Facebook-sida förs en diskussion om behovet av att agera, liksom förslag på ett lämpligt namn på uppropet.

Flera kvinnliga läkare berättar även om situationer då de kränkts eller utsatts för sexuella övergrepp på arbetsplatsen. De som vill lämna berättelser mer anonymt kan göra detta via en särskild tråd.

– Bara det senaste dygnet har jag accepterat 500 nya förfrågningar till Facebook-sidan, berättar Susanne Bergenbrant Glas, styrelseledamot i KLF.

Föreningens styrelse kommer att diskutera hur de ska gå vidare med ett upprop då den har styrelsemöte i helgen. På vilket sätt de kvinnliga läkarna ska agera och vad ett upprop ska heta, är inte klart.

– Så mycket kan jag ändå säga att vi vill lyfta frågan om att de kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp och trakasserier behöver mer stöd. I dag lämnas de åt sitt öde, det är som att lämna en person med ett brutet ben. Som läkare ser vi att sjukvården kan göra mer för de som drabbas, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Hon hoppas att metoo-kampanjen ska uppmärksamma och stötta verksamheter som Wonsa, som genom behandling, forskning och utbildning arbetar mot sexuella övergrepp och har en specialistklinik med läkare och terapeuter som har särskild kunskap sexuella övergrepp och incest.

Även via Facebook-gruppen Sjuksköterskan har det nyligen startats en namninsamling för ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjukvården.

–  Jag har även kontaktat KLF. Kanske kan vi samordna ett upprop, säger sjuksköterskan Kristina Sundell i Kiruna, som fått stöd från en dagstidning för att starta namninsamlingen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev