fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Läkarförening kräver Anne Carlsson tillbaka

Publicerad: 18 maj 2016, 14:27

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Ordförande i Svensk reumatologisk förening och flera läkare uppmanar Reumatikerförbundet i ett öppet brev att åter sätta Anne Carlsson i tjänst som ordförande, trots anklagelser om trakasserier.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

”Det är angeläget att behålla en sådan tillgång (Anne Carlsson) och allt bör göras för att lösa det pågående arbetsmiljöärendet på ett sådant sätt att hon kan beredas möjlighet att arbeta kvar, trots de problem detta kan innebära.”

Det skriver författarna i det öppna brevet. De ser alltså helst att Anne Carlsson får fortsätta som ordförande i Reumatikerförbundet, trots att hon anklagas för trakasserier och utfrysning av personal i förbundets kansli. Det är anklagelser som lett till att Anne Carlsson inte på något sätt får företräda organisationen innan årsstämman i juni, där frågan om ordförandeskap ska avgöras.

Därtill har det framkommit uppgifter om att Reumatikerförbundet har betalt en skatteskuld på över 230 000 kronor för Anne Carlssons räkning, utan att berätta det för organisationens medlemmar. Skulden kom av att hon hade bott gratis i en av förbundets lägenheter i sju år, utan att skatta för förmånen.

Det öppna brevet har skrivits under av Ralph Nisell, ordförande i Svensk reumatologisk förening (SRF), en sammanslutning av Sveriges reumatologer, och åtta läkare, professorer och verksamhetschefer på olika institutioner i landet. En av de sistnämnda är Hans Carlsten, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

– Det här är Reumatikerförbundets sak, men man känner också en oro för framtida relation, säger Hans Carlsten.

Spelar de anklagelser om trakasserier mot medlemmar ingen roll tycker du?

– No comments. Jag hoppas det ska bli en bra lösning, säger Hans Carlsten som syftar till Reumatikerförbundets stämma i juni där frågan om ordförandeskapet ska avgöras.

I brevet skriver Hans Carlsten och de övriga att Anne Carlsson-fallet inte bara är en intern fråga för Reumatikerförbundet, utan något som berör hela Reumatikersverige. Hon har varit en bra samarbetspartner till Svensk reumatologisk förening och hon har både ett gott närverk och en bra debattförmåga, menar de.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har Anne Carlsson även fått stöd av läkemedelsindustrin branschorganisation, Lif.

Relaterat material

Reumatikerförbundet mörkade kompensation till Anne Carlsson

Anne Carlsson får stöd av läkemedelsindustrin

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev