Rörelseorganen
Mabthera var lika bra som TNF-hämmare
Publicerad: 25 maj 2016, 13:00
Foto: Thinkstock
Patienter med svårbehandlad ledgångsreumatism fick inte sämre symtomlindring av läkemedlet Mabthera (rituximab), jämfört med TNF-hämmare, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.
– Resultaten är intressanta, inte minst för att den här typen av direkt jämförande studier av biologiska läkemedel sällan görs av läkemedelsföretagen, säger Ronald van Vollenhoven, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
De storsäljande TNF-hämmarna har blivit en grundbult i behandlingen av svårare former av reumatoid artrit, eller ledgångsreumatism. Men det finns också andra biologiska läkemedel som är godkända vid sjukdomen.
I den nya studien lottade brittiska forskare 295 patienter med reumatoid artrit till antingen valfri TNF-hämmare eller till behandling med Mabthera som slår ut immunsystemets B-celler. Samtliga deltagare hade tidigare prövat andra icke-biologiska läkemedel mot sjukdom utan att få tillräcklig hjälp.
Efter ett års behandling hade bägge grupperna fått ungefär samma lindring av sina symtom. Enligt forskarna var den enda viktiga skillnaden mellan grupperna att något fler patienter fortsatte med behandling med Mabthera, jämfört med TNF-hämmare.
– Resultaten är mycket tydliga, som första biologiska behandling hos seropositiva patienter är Mabthera till stor del likvärdig med TNF-hämmare, säger Ronald van Vollenhoven.
Samtidigt konstaterar han att resultatens inverkan på klinisk praxis sannolikt inte kommer bli särskilt stort, eftersom Mabthera i dagsläget bara är godkänt för patienter som redan provat TNF-hämmare med otillräcklig effekt eller med biverkningar.
– Detta beror i sin tur på att Roche, företaget som marknadsför rituximab i Europa, inte verkar ha haft intresse att få det godkänt i tidigare sjukdomsskede. Sedan några år har marknadsföringen helt upphört och i samband med det har användningen tyvärr också avtagit, säger Ronald van Vollenhoven.
Han menar att Mabthera har en fördel i att det är en enkel behandling för patienterna.
– Den ges som en till två infusioner och sedan behöver patienterna inget mer under minst ett halvår. Effekten hos en del patienter är utmärkt och säkerhetsprofilen är mycket god, säger Ronald van Vollenhoven.
Nackdelen är, menar han, att effekten kan ta lite längre tid att bli uppenbar.
– Om patienten inte svarar kan man ha viss oro att behöva behandla med någonting annat samtidigt som rituximab finns kvar i kroppen med en lång halveringstid. Men det har inte varit något större problem i praktiken, säger Ronald van Vollenhoven.
Mabthera har länge varit betydligt billigare än TNF-hämmare vid behandling av reumatoid artrit. Efter att patenten börjat gå ut på TNF-hämmarna ligger priset ungefär på samma nivå som den billigaste av de nya så kallade biosimilarerna av TNF-hämmaren Remicade (infliximab).
Den aktuella studien utfördes vid 35 sjukhus i Storbritannien. Samtliga deltagare hade seropositiv sjukdom, det vill säga att de hade vissa vanliga markörer i blodet för reumatoid artrit.
Begränsningarna i studien är enligt forskarna själva bland annat att de inte studerat ledskador med röntgen och att varken patienter eller utvärderande läkare var blindade för vilken behandling patienterna fått.
Studien har finansierats av Arthitis Research UK och Roche.
Läs abstract till studien:
Relaterat material
Roactemra var bättre än Humira
Utsättning av alla läkemedel fungerade för vissa RA-patienter
Trippelkombo var bra vid reumatoid artrit
Halva dosen av TNF-hämmare fungerade bra
Bra långtidseffekt för RA-läkemedel
Första biosimilaren till Enbrel får grönt ljus
Reumatologer öppnar för switchar