fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

”Människor har utnyttjat min sårbarhet”

Publicerad: 4 maj 2016, 11:31

Steinar Walsö-Kanstad. Foto: Magnus Fröderberg/Reumatikerförbundet

Hotfulla brev och en personkult runt suspenderade ordföranden Anne Carlsson. Därför väljer Reumatikerförbundets styrelsemedlem Steinar Walsö-Kanstad att avgå.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

Han är en av fyra styrelsemedlemmar som avgått i turbulensen efter turerna med ordföranden Anne Carlsson.

– Ingen ska ta ifrån Anne Carlsson allt gott hon har gjort för förbundet, inleder Steinar Walsö-Kanstad med att säga.

– Men det som har hänt på kansliet är oacceptabelt, fortsätter han.

I slutet av april sa han inte bara upp sig som styrelseledamot i Reumatikerförbundet, utan sa helt och hållet upp sitt medlemskap i organisationen.

– Jag kan inte stå för det som händer. Jag vill inte vara inblandad på något sätt, säger han.

Steinar Walsö-Kanstad har varit medlem sedan 1982 och suttit i styrelsen de senaste sju åren. I intervjun säger han flera gånger hur fantastiskt förbundet och de flesta av dess medlemmar är. Men något han beskriver som ”otäcka strömningar” har präglat tiden sedan januari, ungefär då ordföranden Anne Carlsson ombads ta en timeout.

Jag har fått brev som jag ser som personligt kränkande från andra personer i organisationen

Timeouten kom efter anklagelser om att Anne Carlsson ska ha kränkt kanslianställda. De ledde till en granskning av Arbetsmiljöverket, vilken visat på systematiska kränkningar och stor personalomsättning.

Men det är inte Anne Carlsson själv som står för angreppen som fått Steinar Walsö-Kanstad att lämna förbundet utan snarare hennes anhängare, säger han och berättar om vad han ser som en personkult.

– Jag har fått brev som jag ser som personligt kränkande från andra personer i organisationen. Det finns en gräns för vad jag ska tåla, säger han om de brev han upplever som direkt hotfulla.

Nyligen gick hans livskamrat bort. Och när förbundsmedlemmar började kommentera det och hans privatliv i stället för sakfrågor, fick han nog.

– Jag känner att det finns människor i organisationen som medvetet utnyttjat min sårbarhet, och det gör väldigt, väldigt ont.

Varför tror du att du har angripits? Har du sagt eller gjort något?

– Jag är väl en person som haft åsikter och jag står för mina åsikter. Jag kan nog vara en person som kan reta en del. Men om ingen ifrågasätter saker blir det slätstruket.

Nu är Reumatikerförbundet stukat, inte bara för turerna kring Anne Carlsson, utan även för att totalt fyra andra styrelsemedlemmar avgått. De sex kvarvarande är tillräckligt för att styrelsen ska vara beslutsmässig, men något presidium och någon verksam ordförande finns inte fram till förbundets årsstämma i juni.

– Jag hoppas att detta inte skadar Reumatikerförbundet och alla tusentals som lider av reumatism. Vi (i styrelsen) är inte de viktiga, det är de som är ute i landet och arbetar, säger Steinar Walsö-Kanstad.

Relaterat material

Reumatikerförbundet: Anne Carlsson suspenderad

Därför fick Anne Carlsson timeout – läs om rapporten

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev