torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Mässa besöks av 900 fysioterapeuter per dag

Publicerad: 22 oktober 2015, 11:31

FYSIOTERAPI. Birgit Rösblad har varit projektledare för utbildningskongressen Fysioterapi 2015 i tio år. Under tiden har hon sett svensk forskning växa sig till världsklass.

Fysioterapeuternas utbildningskongress i Stockholm är i full gång. Totalt finns omkring 1 800 personer på plats under tre mässdagar för att uppdatera sig och få inspiration.

Ämnen i artikeln:

Idrottsmedicin

– Det är en mötesplats och ett ställe där man kan hålla sig ajour med kunskapsutvecklingen, forskare ska möta kliniker som ska ta del av den senaste kunskapen. Det är ett stöd för evidensbaserat arbete, säger Birgit Rösblad, projektledare för Fysioterapi 2015, till Dagens Medicin.

Dagarna på Waterfront i Stockholm riktar sig till hela yrkeskåren, utmaningen för arrangörerna har varit att få ihop ett program som är tillräckligt brett men ändå intressant.

– Vi vill nå alla fysioterapeuter och där inkluderar vi alla forskare och kliniker, och de som jobbar inom andra arenor. Vi diskuterar utbildning, ledarskap och teamarbete, i dag har vi nacksmärta, hjärt- och strokerehabilitering på programmet.

Tipset från Birgit Rösblad är att överraska sig själv, att kolla in någon programpunkt som man vanligtvis inte tar del av och därigenom försöka bredda sig. Och den strategin har redan många mässbesökare.

– Säg att man jobbar med idrottsmedicin, då ska man inte bara gå på idrottsmedicin utan också ta del av exempelvis personcentrerad vård och ledarskap, det är många generiska ämnen som handlar om hälso- och sjukvårdens kvalitet- och förbättringsarbete. Jag tycker att man ska passa på att gå på sådant också.

Fysioterapeuternas utbildningskongress har funnits i sin nuvarande form sedan 1995, men har sina rötter från 1980-talet då yrkesträffar anordnades lokalt. Nu arrangeras de centralt och besöks av omkring 900 personer per dag i tre dagar.

Det är femte gången Birgit Rösblad projektleder kongressen sedan hon axlade ansvaret för tio år sedan. Hon har sett utvecklingen inom yrkeskåren och det har påverkat mässans programpunkter.

– Forskningen inom fysioterapi har utvecklats jättemycket på tio år. Ju bättre forskningen är desto högre kvalitet blir det på de olika sessionerna som vi anordnar. Svensk fysioterapiforskning är i världsklass.

Relaterat material

Utbildningsmässa inspirerar fysioterapeuter

Samordnad vårdplanering – ett framgångsrecept

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev