Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Minskad återbäring för stat och regioner

Publicerad: 28 juni 2021, 13:29

Särskilda överenskommelser mellan regioner och läkemedelsföretag ger lägre besparingar i år än i fjol.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Under 2021 kommer läkemedelsföretagen totalt sett betala 156 miljoner kronor mindre till staten inom ramen för särskilda överenskommelser med regionerna än året innan.


Ämnen i artikeln:

TNF-hämmareLäkemedelLäkemedelsföretagTLV

Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som nu presenterar en prognos för årets återbäring från läkemedelsföretagen. Den blir enligt beräkningarna 2,7 miljarder kronor, vilket är cirka 156 miljoner lägre än 2020. En minskning som motsvarar fyra procent.

Läs mer: Stor frustration efter strandade prisförhandlingar 

Merparten av minskningen förklaras av TLV  med att nuvarande sidoöverenskommelser för TNF-hämmare går ut från och med oktober. Då förväntas dessa läkemedel övergå från produkter med högt fastställt pris och hög återbäring, till produkter med lägre fastställt pris och också lägre återbäring.

Återbäringen är ett resultat av de trepartsöverläggningar och sidoöverenskommelser som läkemedelsföretag kan träffa med regionerna för nya läkemedel. När ett läkemedel är godkänt för användning kan företaget ansöka hos TLV om att det ska ingå i läkemedelsförmånen och därmed subventioneras med statliga medel.

TLV gör en hälsoekonomisk bedömning för att avgöra om det är kostnadseffektivt att subventionera läkemedlet. I samband med ansökan finns en möjlighet för företaget, regionerna och TLV att inleda trepartsöverläggningar. Inom ramen för dessa kan parterna komma överens om en sidoöverenskommelse där en viss prismodell tas fram som kan innebära återbäring.

Regionerna delar sedan intäkterna från återbäringen med staten enligt vissa procentsatser som staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR har kommit överens om. Under ett kalenderår behåller regionerna 60 procent och staten får 40 procent av de samlade återbäringarna.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev