Rörelseorganen
Minst lika bra med billigare höftproteser
Publicerad: 31 maj 2018, 12:30
Ett bäcken med ocementerad höftprotes.
Nej, dyra, ytbehandlade höftproteser fäster inte bättre i skelettet än billigare, utan mineralbeläggning. Det visar en omfattande nordisk studie från Akademiska sjukhuset.
Tidigare studier har visat att tandimplantat som ytbehandlats med mineraler, hydroxyapatit, växer fast bättre än obehandlade. Likaså har det i experimentella studier på djur visat goda resultat. Därför har alla tagit för givet att det även gäller höft- och knäimplantat, enligt Stergios Lazarinis, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och forskningsledare för den nordiska studien.
– Vi hade förväntat oss att kunna bevisa att de ytbehandlade var bättre och blev förvånade när vi fann att de obehandlade var lika bra.
Stergios Lazarini hade i en tidigare studie på enbart en svensk population visserligen visat att de ytskiktsbehandlade höftproteserna till och med var sämre, men ville bekräfta resultatet i ett större nordiskt material.
I studien ingick forskare från Danmark, Norge, Finland och Sverige. Utfallet av 28 605 höftledsproteser registrerade i den nordiska databasen Nordic Arthroplasty Register Association för perioden 1995–2013 analyserades. Hållbarheten för tre olika typer av ledskålar med och utan beläggning, kontrollerades. Efter 13 år hade 97,9 av patienterna som fått skålar utan ytbehandling kvar sina proteser och hade inte behövt opereras om. För dem som fått ytbehandlade proteser var siffran 97,8.
– Eftersom resultatet för obehandlade ledskålar var lika bra finns det ingen anledning att sätta in de behandlade som är betydligt dyrare, säger Stergios Lazarinis.
Företagen som tillverkar de mineralbehandlade proteserna har inte uppskattat resultaten från hans tidigare studie. Därför var det också viktigt att få klarhet i frågan, understryker han.
– De flesta svenska sjukhus har backat från att använda skålar med hydroxyapatit redan efter studien 2010. Nu ser vi att resultaten inte bara gäller för Sverige eller berodde på något exceptionellt i vår undersökning.
Att ytbehandlingen ger goda resultat för tandimplantat men inte för höftproteser, tror han kan bero på skillnaden i belastning. Ursprungstanken var att en behandlad ledskål växer fast snabbare än en med ren metall, men studien visar att så inte är fallet. I stället kan ytskiktet absorberas och släppa från skålen och hanteras av kroppen som ett främmande föremål. Det gör i sin tur att skålen släpper från skelettet och måste opereras om.
SUSANNA PAGELS