torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Mjölk och ost receptet för färre brutna ben

Publicerad: 22 oktober 2021, 12:28

När äldre serverades mer mjölk, ost och yoghurt drabbades de i lägre grad av frakturer.

Foto: Getty Images

Färre äldre drabbas av fall och frakturer om de dagligen får mer av ost, yoghurt och mjölk. Det visar en randomiserad studie i tidskriften BMJ.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterÄldreomsorgOsteoporosToppnyheter Rörelseorganen

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Studien är en av få som utvärderat om extra kalcium och protein från kosten – och inte från kosttillskott – är effektivt och säkert för att förhindra frakturer hos äldre. Det är känt att långvarig brist på bland annat kalcium kan öka risken för osteoporos, benskörhet. 

Fler än 7 000 personer vid totalt 60 äldreboenden i Australien deltog i studien, där lotten avgjorde vilka boenden som dukade fram en kost rikare på mejeriprodukter. 

Läs även: Stärkt stöd för antikropp mot frakturer 

Vid 30 boenden serverades mer av mjölk, yoghurt och ost. Intaget av kalcium hamnade på 1 142 milligram per dag, och för protein låg siffran på 1,1 gram per kilo kroppsvikt och dag. Vid resterande 30 äldreboenden – som utgjorde en kontrollgrupp – erbjöds de äldre i stället en meny innehållandes 700 milligram kalcium per dag och 0,9 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Studien pågick under två år. 

Enligt resultaten var den relativa risken för alla slags frakturer 33 procent lägre inom gruppen där extra mejeriprodukter serverades, jämfört med kontrollgruppen. Risken för höftfrakturer och fall var också lägre bland dem som erbjöds mer av mjölk, ost och yoghurt. 

När det gäller dödsfall oavsett orsak sågs ingen skillnad mellan de två grupperna. 

Att erbjuda en kost rikare på kalcium och protein är ett enkelt sätt att få ned risken för fall och frakturer bland äldre, anser forskarna som bland annat är hemmahörande i Australien och USA. 

För äldre i Australien ligger det dagliga rekommenderade intaget av kalcium på 1 300 milligram per dag och för protein på 1 gram per kilo kroppsvikt och dag. För äldre i Sverige är motsvarande siffror för kalcium 800 milligram per dag och för protein 1,2 till 1,4 gram per kilo kroppsvikt och dag, enligt Livsmedelsverket.

Över 300 frakturer och fler än 4 000 fall skedde bland de äldre under studiens gång. Snittåldern låg på 86 år, och 68 procent var kvinnor. Ingen deltagare hade brist på vitamin D. 

Läs mer i abstract: 

Sandra Iuliano med flera. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ, publicerad online den 21 oktober 2021. DOI: 10.1136/bmj.n2364 

Läs mer

Två nya vårdförlopp har fått okej 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev