Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Motion kan minska RA-patienters risk för hjärtsjukdom

Publicerad: 9 juni 2016, 13:18

Genom att vara fysiskt aktiv kan patienter med reumatoid artrit inverka på sin risk för hjärt-kärlsjukdomar, enligt ny svensk forskning som presenterades på Eular under torsdagen.


Ämnen i artikeln:

EULAR

Länk till video

– Många RA-patienter är rädda för att träna eftersom de är drabbade av en ledsjukdom. Men våra resultat pekar på att den kardiovaskulära profilen ser bättre ut om nydiagnostiserade patienter har en hög syreupptagningsförmåga redan i början av sin sjukdom, säger Kristina Hörnberg, doktorand och sjukgymnast vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Det är sedan tidigare känt att patienter med inflammationssjukdomen reumatoid artrit har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Flera studier har även visat att det finns ett samband mellan syreupptagningsförmågan och hjärt- kärlsjukdomar i den allmänna befolkningen.

– Fast det här är troligtvis den första långtidsuppföljningen av syreupptagningsförmågan hos patienter med reumatoid artrit, säger Kristina Hörnberg.

I studien ingick 25 patienter med reumatoid artrit som följdes under 16 år. Deras genomsnittliga ålder var 56 år.

De svenska forskarna kunde se ett samband mellan syreupptagningsförmågan och flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck, högt pulstryck och ateroskleros. Forskarna fann även att syreupptagningsförmågan var lägre efter 16 år om patienten haft en hög sjukdomsaktivitet vid tiden för diagnos.

– Syreupptagningsförmåga är delvist genetiskt betingad. Men resultaten antyder att RA-patienter har en möjlighet att påverka sin risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det är ett viktigt budskap som behöver nå fler med sjukdomen, säger Kristina Hörnberg.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News