onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ny antikroppsterapi gav färre frakturer

Publicerad: 15 juni 2017, 08:57

Piet Geusens. Foto: Maria Gustavsson

Antikroppen romosozumab minskar risken för frakturer på ryggkotorna hos kvinnor med benskörhet, jämfört med placebo. Detta enligt nya fynd som presenterades under Eular.

Ämnen i artikeln:

EULAROsteoporos

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Resultaten visar att romosozumab ger en snabb och kraftfull minskning av frakturer som är av klinisk relevans, säger Piet Geusens som är professor i reumatologi vid Maastricht University i Nederländerna.

Han fortsätter:

– Nu stärks bilden av att den här nya terapiformen effektivt kan behandla dessa patienter som ligger i riskzonen för frakturer.

Det handlar alltså om läkemedelskandidaten romosozumab. Det är en monoklonal antikropp som hämmar ett glykoprotein som produceras av benceller och kallas sklerostin. Den slutliga effekten blir att benmineraltätheten ökar.

Fynden baseras på en ny analys av studien FRAME. Den är randomiserad och placebokontrollerad och inkluderar fler än 7 000 kvinnor i postmenopaus med osteoporos, benskörhet. De fick månadsvis injektioner med antingen romosozumab eller placebo under tolv månaders tid.

Analysen berör 119 av kvinnorna som även led av ryggsmärtor. Vid uppföljningens slut hade 20 av dessa kvinnor fått nya eller förvärrade frakturer i ryggkotorna. Tre fall identifierades i antikroppsgruppen efter två månader och 17 fall i placebogruppen efter tolv månader.

Enligt resultaten var risken för frakturer i ryggkotorna 83 procent lägre bland kvinnor på romosozumab, jämfört med placebo efter tolv månader.

Kvinnorna var mellan 55 och 85 år. Studien är bland annat finansierad av läkemedelsföretaget Amgen.

Årligen drabbas ungefär 700 000 personer i Sverige av så kallade fragilitetsfrakturer som inträffar på grund av benskörhet. Frakturerna sker främst i ryggrad, höfter och handleder.

Läs mer i abstract:

Piet Geusens med flera. Romosozumab rapidly reduces clinical vertebral fracture incidence: results from the Frame study. DOI: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.5796

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev