Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ny app ska få vården att stötta drömmar

Publicerad: 23 september 2020, 04:00

Foto: Unga reumatiker

Med drömskala i stället för smärt­skala vill patientföreningen Unga reumatiker hjälpa vården att ta till vara ungas möjligheter.


Ämnen i artikeln:

ReumatismAstrid Lindgrens Barnsjukhus

– Vi har medlemmar som sagt till sin läkare att de har en framtidsdröm som till exempel skidlärare och får höra att det inte är någon bra idé. Vi menar att alla ska få stöd i att uppfylla sina mål och drömmar och därför har vi utvecklat drömfångaren, säger Cajsa Helin Hollstrand, ordförande för Unga reumatiker.

Drömfångaren är en prototyp av en app som tagits fram av bland andra Unga reumatiker genom stöd från innovationsmyndigheten Vinnova. Idén bygger på en medlemsundersökning som gjordes bland Unga reumatikers medlemmar 2017. Av den framgick att omkring hälften av de 400 som svarade inte upplevde att vården arbetar aktivt för att patienterna ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar.

Dåligt, tyckte Unga reumatiker, och utifrån svaren gick de vidare och ordnade workshops med både patienter och representanter från sjukvården.

– Det var tydligt att många upplever att vårdbesöken främst fokuserar på hur dåligt man mår och vilka problem man upplevt sen sist. Det gör att många känner det som att det inte finns någon mening med att drömma och tänka på framtiden, vilket vi tror är helt fel, säger Cajsa Helin Hollstrand.

Undersökningen ledde till att föreningen utvecklade dröm­skalan. Till skillnad från den vanliga smärt­skalan, Vas, som fokuserar på hur ont patienten har haft, kan patienterna här gradera hur nära de är att uppfylla sina mål. Utifrån det började planerna på en app ta form, som både patienter och sjukvården kan ha användning av.

Projektet har tagits vidare och ­i samarbete med bland andra barnreumatologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Svenska barnreumaregistret har en protoytp av appen Drömfångaren utvecklats. Den lanserades under e-hälso­kongressen Vitalis i augusti.

Tanken är att patienten skapar ett konto där det går att fylla i sina mål och drömmar, till exempel att kunna genomföra en svensk klassiker. Då kan första steget vara att börja löpträna eller gå på gymmet. Men det kan också handla om att uppträda med sin dansgrupp eller att bilda familj. De som vill delar valda data med vården. Cajsa Helin Hollstrand pekar på att de standardformulär som finns i dag har frågor som ”kan du bära dina matkassar från affären?” eller ”kan du ta ner ett paket mjöl från hyllan?” Det är inte nödvändigtvis sådant som upplevs värdefullt för patienterna i deras vardag.

– För mig är det inte avgörande om jag kan bära mina matkassar för att jag ska känna livsglädje. För mig är det viktigt att jag till exempel kan spela fotboll. Att ställa frågor om det hade varit mycket mer värdefullt för mig, säger hon.

Enligt Cajsa Helin Hollstrand har de reumatologer och andra representanter från vården som deltagit i arbetet främst varit positiva till appen. Många säger att det kan underlätta samspelet om de vet innan ett besök vad som känns viktigt för patienten just nu.

– Andra är skeptiska och menar att det fungerar bra med de mätvärden som finns i dag. Vi menar inte att sjukdomen ska nonchaleras, men vi tror att ett fokusskifte till det friska är bättre för alla.

Stöttas av Vinnova

■ Drömfångaren utvecklas av Unga Reumatiker i samarbete med barnreumatologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Centrum för reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum, Svenska barnreuma­registret, läkemedelsföretaget Pfizer och kommunikationsbyrån Gullers grupp.
■ Projektet har fått 560 000 kronor i stöd från Vinnova.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev