Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ny kunskap om skelettets struktur

Publicerad: 3 maj 2018, 18:00

Modell av benkristaller ur tre vinklar.

Foto: Reznikov med flera, Science.

Genom att kombinera fler olika avancerade elektronmikroskoptekniker har forskare för första gången kunnat visa hur mineraler och proteiner bygger upp benvävnad ända ner till några nanometer.


Ämnen i artikeln:

Osteoporos

Forskarnas slutsats är att små lätt böjda, nålformade mineralkristaller går samman och formar plattor. Dessa plattor i sin tur går ihop med varandra, vrider sig och formar en struktur som forskarna liknar vid rosetter, eller propellrar. De rosettformade kristallerna är omkring fem nanometer i diameter och går ihop och bildar tillsammans ytterligare en helixform.

Hur dessa nålformade kristaller går samman till rosetter har tidigare inte varit känt, skriver de brittiska och kanadensiska forskarna bakom studien, som presenteras i Science.  Att de nu lyckats studera benstrukturer ända ner på en sådan detaljerad nivå beror på att de tittat på mineralerna och proteinerna ur många olika vinklar i elektronmikroskop och därefter lagt samman informationen till en tredimensionell bild.

Ben är ett komplext material eftersom det både är hållfast och stelt på samma gång, två egenskaper som ofta står i motsats till varandra. Forskarna skriver att studien visar hur benens något vridna struktur går igen från dess minsta nivå ända upp till formen vi ser hos till exempel revben.

Läs abstract till studien:
Natalie Reznikov med flera. Fractal-like hierarchical organization of bone begins at the nanoscale. Publicerad online 3 maj 2018, Science. Doi:10.1126/science.aao2189

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Osteoporos

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev