Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ny mekanism funnen bakom inflammation vid åderförkalkning

Publicerad: 9 maj 2006, 08:50

En forskargrupp vid Karolinska institutet i Solna har upptäckt mekanismer kring den inflammatoriska processen vid bland annat åderförkalkning, något som kan bana väg för nya läkemedel.


Forskarna från Solna har upptäckt att ämnen som bildas vid en inflammatorisk process, som till exempel cytokiner, bidrar till att förstärka inflammationen i blodkärlen ytterligare på ett sätt som tidigare inte beskrivits.

De inflammatoriska substanserna får celler i blodkärlens väggar att uttrycka receptorer för leukotrien B4, LTB4, ett ämne som i sig är starkt inflammatoriskt. När cellerna sedan reagerar på LTB4 förstärks inflammationen ytterligare.

Det har tidigare inte varit känt att cellerna i blodkärlens väggar kan reagera på LTB4. Upptäckten ökar förståelsen för den inflammatoriska processen, och bidrar till utvecklingen av läkemedel som på sikt kan få användning för flera sjukdomar med kroniska inflammationer, som till exempel ledgångsreumatism, astma och åderförkalkning, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Forskarna har publicerat sin studie i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Pnas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev