Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nya upphandlingsböter för Stockholm

Publicerad: 2 november 2015, 13:06

Konkurrensverket anser att landstinget i Stockholm har gjort otillåtna direktupphandlingar och kräver 270 000 kronor i böter.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Den här gången gäller det upphandlingar av höftartroskopier och akuta knäskador och leverantör är Capio Artro Clinic. Stockholms läns landsting har vid flera tillfällen förlängt avtal utan att först ha annonserat ut uppdragen och gjort det möjligt för konkurrenter att vara med i leken, enligt Konkurrensverket.

Landstinget hänvisar till att det varit bråttom att teckna nya avtal och att man inte vill bryta kontinuiteten i behandlingarna för patienter. Det har också varit fråga om temporära avtal i väntan på att tjänsterna eventuellt skulle bli en del av vårdvalet 2016, försvarar sig landstinget.

Men enligt Konkurrensverket är det inga hållbara argument. Värdet av de aktuella kontrakten uppskattas till drygt tre miljoner kronor. Därför ansöker Konkurrensverket om att Förvaltningsrätten i Stockholm ska besluta om upphandlingsböter på 270 000 kronor.

Enligt en kartläggning Dagens Medicin gjorde i september 2015 har Konkurrensverket vid fem tillfällen begärt att landsting ska betala upphandlingsböter. Fyra av de ärendena gäller Stockholms läns landsting och det utan att myndigheten specialgranskat SLL.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev