Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nytt läkemedel gjorde avtryck på Eular

Publicerad: 11 juni 2016, 12:36

Ett biologiskt läkemedel med en ny mekanism och en rapport från en avhandling om patientperspektivet är två studier som professor Ingemar Petersson rankar högt på årets möte.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Länk till innehåll

– Jag är väldigt nöjd med kongressen. Flera kollegor har berättat att de har fått ny inspiration och kunskap som de tar med hem till sina patienter. Det är roligt att höra, säger professor Ingemar Petersson som sitter med i planeringsgruppen för Eular.

Han tycker att årets möte har bjudit på flera viktiga studier och presentationer. Ett exempel är en studie som ett internationellt forskarlag står bakom, däribland Eulars president Gerd Burmester. Den handlar om ett nytt biologiskt läkemedel mot reumatoid artrit, mavrilimumab. Preparatet verkar på en viss typ av vita blodkroppar som kallas granulocyter och makrofager.

– Läkemedlet är lovande och bieffekterna sticker inte ut på något sätt, säger Ingemar Petersson.

Han tycker det är glädjande att det fortfarande kommer nya läkemedel mot reumatiska sjukdomar.

– Det finns patienter som inte får effekt av dagens biologiska läkemedel eller som drabbas av biverkningar. Därför måste vi kunna erbjuda fler alternativ.

Ingemar Petersson påpekar också att patientperspektivet har kommit fram på ett bra sätt under mötet. Under torsdagen presenterade bland annat rapporter från en holländsk doktorsavhandling om hur det är att vara en patient med en reumatisk sjukdom.

– Dagens patienter är väldigt kunniga och pålästa. Dekan bidra med mycket kunskap till forskningen, exempelvis hur sjukvården ska bli bättre på att identifiera reumatiskt sjuka personer samt behandla och följa upp.

Ett annat hett område som diskuterats under årets Eular är biosimilarer, kopior av redan etablerade biologiska läkemedel. Resultatet från flera posterpresentationer pekar på att biosimilarer inte skiljer sig i effekt och biverkansmönster jämfört med originalläkemedlet, påpekar Ingemar Petersson. Han nämner en specifik studie om en biosimilar till Rituximab.

– I mina ögon är biosimilarerna här för att stanna.

Relaterat material

Biosimilarbyte passar inte alla

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News