tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nytt ljus på mekanismerna vid gikt

Publicerad: 16 juni 2018, 11:25

Mats Dehlin, överläkare i reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Maria Gustavsson

En antikroppsterapi kan minska risken för giktattacker hos patienter med ateroskleros, enligt ny forskning. Spännande fynd som ger en bättre förståelse av ledsjukdomen, menar svensk expert.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetEULARGikt

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Höga nivåer av urinsyra i serum ses som en riskmarkör för både gikt och hjärt-kärlsjukdom. Forskare, bland annat från USA, ville veta om behandling med Ilaris (kanakinumab) kan minska risken för giktattacker.  Ilaris är en så kallad IL 1-beta-hämmare som blockerar ett särskilt proinflammatoriskt signalämne, så kallat cytokin.

– De nya resultaten är viktig pusselbit för att förstå mekanismerna bakom gikt. Fynden stärker bilden av att det finns ett samband mellan sjukdomen och IL 1-beta, säger Mats Dehlin som är överläkare i reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och fortsätter:

– Fast det här ska inte ses som en enskild terapi vid gikt eftersom behandlingen inte kommer åt grundproblemet med ledsjukdomen – det vill säga de förhöjda urinsyranivåerna.

I Sverige kan kanakinumab ges till vuxna patienter med frekventa attacker av gikt om andra behandlingar inte har tillräcklig effekt eller är kontraindicerade. Behandlingen är dock dyr och förskrivs inte i särskilt stor utsträckning i dagsläget, enligt Mats Dehlin.

Data kommer från en ny analys av Cantos- studien som innefattar fler än 10 000 patienter. De hade ateroskleros och en historia av gikt. Patienterna lottades till att få placebo eller kanakinumab.

Efter i snitt fyra år låg andelen giktattacker på 0,65 per 100 personer och år bland patienter som fått antikroppsterapin och som hade måttligt förhöjda urinsyranivåer. Motsvarande siffra hamnade på 1,36 per 100 personår i placebogruppen.

Riskminskningen är slående, menade Daniel Solomon, professor vid Harvard Medical School i USA, som presenterade resultaten under kongressen. Den relativa riskminskningen hamnar på närmare 50 procent, men den absoluta riskminskningen är dock liten.

Forskarna menar att deras fynd är ett viktigt steg mot att bättre förstå kopplingen mellan gikt, höga urinsyranivåer och hjärt-kärlsjukdom.

Administreringen av antikroppsterapin skedde subkutant var tredje månad. Patienterna var i snitt 61 år gamla och majoriteten var män. Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Novartis.

Läs mer i abstract:

Daniel Solomon med flera. Serum urate, gout and cardiovascular disease in a randomized controlled trial of canakinumab: a cantos secondary analysis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev