Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nytt mikroskop avslöjar alla detaljer

Publicerad: 8 maj 2006, 08:33

Kunskapen om sjukdomar som benskörhet och artros kan förhoppningsvis förbättras ännu mer med hjälp av ett nytt 3-D-mikroskop som kan komma ännu närmare och ge bättre bilder än andra mikroskop.


Sex brittiska universitet har arbetat med att utveckla det nya röntgenmikroskopet. Elektroingenjörer, fysiker, kemister och tandläkare har arbetat tillsammans med experter på bland annat biofysik, anatomi och materiallära i ett projekt som pågått i tre och ett halvt år. Pengarna till projektet kommer från det brittiska Engineering and Physical Sciences Research Council.

Och resultatet är alltså ett mikroskop som beskrivs som ganska likt en CT-scanner, med den skillnaden att det ger mycket bättre och mer detaljerade bilder. Liksom många andra röntgenmikroskop kan detta visa strukturer som är en miljontedels meter stora. Men med en särskild teknik kan det nya mikroskopet visa mycket bättre och mer korrekta bilder av större objekt än vad som tidigare varit möjligt.

Enligt forskarna finns det få gränser för vad mikroskopet kan användas till. Men ett möjligt användningsområde inom den medicinska forskningen är att bättre kunna studera hur skelettet påverkas av sjukdomar som artros och benskörhet, enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev