tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nytt stöd för tidig höftkirurgi

Publicerad: 30 november 2017, 15:00

I Sverige drabbas fler än 17 000 personer av en höftfraktur årligen.

Foto: Thinkstock

Nu stärks bilden av att patienter med höftfrakturer bör få kirurgi inom ett dygn, enligt en ny kanadensisk observationsstudie i tidskriften Jama.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– I Sverige har vi som mål att operera inom 24 timmar. De här resultaten bekräftar att vi arbetar på rätt sätt inom svensk sjukvård, säger Narine Hakopian som är specialistläkare i ortopedi vid Nyköpings lasarett.

I Sverige drabbas fler än 17 000 personer av en höftfraktur varje år. Det diskuteras hur lång en acceptabel väntetid är för patientgruppen, och nu kan alltså kanadensiska forskare ha kommit ett steg närmare svaret.

Studien bygger på data för cirka 42 000 patienter. En grupp opererades inom 24 timmar medan en annan grupp fick vänta längre än så. Det primära effektmåttet var risken att dö under 30 dagar.

Enligt resultaten låg dödligheten på 5,8 procent i gruppen som fick kirurgi inom ett dygn. Motsvarande siffra var högre bland patienter med en längre väntetid, 6,5 procent. Det fanns en statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna.

Forskarna fann även att andelen komplikationer, i form av bland annat infektioner och ventromboser, var lägre bland patienter som fått kirurgi inom 24 timmar.

Att man inte tog hänsyn till vissa komplikationer som kan vara betydelsefull för patientgruppen – såsom större blödningar – är en svaghet med resultaten, skriver forskarna. Narine Hakopian betonar också att resultaten gäller för kanadensisk sjukvård.

– Även om Sverige och Kanada har liknande sjukvårdssystem är de inte helt lika. Det ska man ha i åtanke, säger hon.

Studien pågick mellan 2009 och 2014. Patienterna var i snitt 80 år och kom från 72 sjukhus i Ontario, Kanada.

Läs mer i abstract:

Daniel Pincus med flera. Association Between Wait Time and 30-Day Mortality in Adults Undergoing Hip Fracture Surgery. Jama, publicerad online den 28 november 2017. DOI:10.1001/jama.2017.17606

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev