Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Nytt tvärvetenskapligt samarbete kring bionik och smärta

Publicerad: 15 december 2020, 13:03

Tidigare samarbete mellan Chalmers och Sahlgrenska har lett till utvecklingen av neuromuskuloskeletala proteser. Max Ortiz Catalan, till höger i bild, är föreståndare för nya Center for bionics and pain research.

Foto: Chalmers

Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin inleder ett samarbete för att ta fram medicinteknik och behandlingsmetoder för exempelvis amputerade. Ett nytt forskningscentrum flyttar in på Mölndals sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademinSahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Max Ortiz Catalan är docent vid enheten för bionik vid institutionen för elektroteknik på Chalmers i Göteborg och föreståndare för nya Center for bionics and pain research, CBPR.

– Vi kommer att arbeta med sensomotoriska nedsättningar, det vill säga sådana som uppstår när man inte har känsel i eller inte kan röra kroppens extremiteter. Det kan ske vid amputation, stroke eller nervskada. Vi kommer att fortsätta att arbeta med att koppla proteser till nerver, muskler och ben, men kommer också att fördjupa oss i vad som händer vid en stroke eller nervskada, säger han till Dagens Medicin och fortsätter: 

– De här patienterna lider också ofta av smärta och vi har till exempel utvecklat teknik som relaterar till fantomsmärta. 

Max Ortiz Catalan berättar att han under många år haft ett gott samarbete med både Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin, vilket lett till utvecklingen av neuromuskuloskeletala proteser.

– Problemet är att så länge man arbetar för olika institutioner, kommer prioriteringarna att skilja sig åt, säger Max Ortiz Catalan. 

Hans team från Chalmers skulle egentligen ha flyttat in i det nybyggda R-huset på Mölndals sjukhus, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset, redan i oktober, men pandemin har saktat ned processen. Förhoppningen är att vara på plats fysiskt efter årsskiftet. 

Finansiering kommer från stiftelsen Promobilia, som 2005 sålde bolaget Permobil till Nordic Capital, samt IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse. 

Även industripartnerns ingår i samarbetet. Två exempel är Ottobock och Össur, som är några av de största protes- och ortopediföretagen i världen. Svenska Integrum, som Max Ortiz Catalan tidigare varit forskningschef för, är också med i samarbetet, liksom det italienska robotikföretaget Prensilia.

– Arbetar man enbart med forskningsanslag finns det en risk att projektet dör när anslagen löper ut. Förutom att skapa ny teknik är syftet med centret att skapa kliniska implementationer utifrån forskningen. Då behöver man också företag som kan tillhandahålla själva enheterna. Det är det som samarbetet med industrin handlar om, säger Max Ortiz Catalan. 

Carina Reinholdt, verksamhetschef för handkirurgi och chef för Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ser enligt ett pressmeddelande fram emot projekt ”med stor nytta för patienter med amputationer och behov av proteser, patienter med nervskador, smärta i rörelseorganen, ryggmärgsskador, stroke, förlamningar och spasticitet”.

”Vi har en hel del att lära av varandra i mötet mellan människa och teknik, mellan Chalmers och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det här samarbetet är väldigt positivt för alla inblandande, framför allt för patienterna i slutändan”, säger Anna Nilsdotter, verksamhetschef för ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt samma pressmeddelande. 

 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev