lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Överklagar upphandling av sjukhus

Publicerad: 29 oktober 2012, 12:38

Carema överklagar Region Skånes beslut om att Praktikertjänst ska ta över driften av Simrishamns sjukhus.

Ämnen i artikeln:

PraktikertjänstSjukhuset i SimrishamnRegion SkåneCarema

Enligt Carema sjukvård förlorade de upphandlingen för att företaget anses ha för svag ekonomisk soliditet, det vill säga att en för liten andel av tillgångarna är finansierade med eget kapital. Det var i alla fall det besked som Ola Ringdahl, regiondirektör inom Carema, fick av inköparna i Region Skåne.

– Vi förstår inte regionens bedömning av vår ekonomiska ställning. Vi anar att det kan föreligga ett missförstånd om hur vår ekonomi presenterats och hoppas att kunna reda ut detta, säger Ola Ringdahl i ett pressmeddelande.

Carema har därefter begärt en överprövning av upphandlingen hos förvaltningsrätten. Under tiden den juridiska prövningen pågår tar inte regionen några nya kontakter med företaget, uppger Thomas Nilsson, vikarierande pressekreterare i Region Skåne.

Upphandlingen värderas till cirka 125 miljoner kronor om året, enligt Eva Reumark, regionchef Syd inom Praktikertjänst. Carema har drivit Simrishamns sjukhus sedan maj 2006, innan dess var det i Praktikertjänsts regi. Även vid det tillfällets slogs de två stora vårdkoncernerna om sjukvården i Simrishamn.

Upphandlingen gäller driften av närsjukvården och viss specialiserad vård på Simrishamns sjukhus. Enligt Region Skånes ursprungliga beslut ska Praktikertjänst ta över verksamheten i maj 2013 och kontraktet sträcker sig fram till 30 april 2018, med möjlighet till förlängning i fyra år.

Regionen sålde sjukhusbyggnaderna 2009 till bolaget Frisk på Österlen, som ägs av fyra privatpersoner. I lokalerna görs även operationer av ett helt privat företag.

Relaterat material

Ny aktör tar över skånskt sjukhus

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev