Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Paracetamol hjälper inte mot ledsmärta

Publicerad: 18 mars 2016, 08:18

Paracetamol ger inte en tillräckligt stor smärtlindrande effekt vid artros, enligt ny forskning.

Foto: Bildbyrån

Paracetamol, den aktiva substansen i bland annat Alvedon, hjälper inte mot ledsmärta. Även om paracetamol är något bättre än placebo är effekten för dålig, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den mest effektiva behandlingen i ett kortare perspektiv är i stället Diklofenak, konstaterar schweiziska forskare i tidskriften Lancet.

Den aktuella studien är den största i sitt slag som har studerat smärtlindring i samband med ledsmärta på grund av ledförslitning, artros. Studien är en så kallad metaanalys där resultat från 74 olika studier har analyserats.

Det visade sig att paracetamol, oavsett dos, inte ger en tillräckligt stor smärtlindrande effekt för att det ska rekommenderas.

Det icke-steroida antiinflammatoriska-läkemedlet Diklofenak är mer effektivt och är det som oftast skrivs ut vid mild till måttlig ledsmärta. Men av rädsla för biverkningar vid en längre tids användning, byts preparatet ofta ut mot paracetamol, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

Bruno R da Costa , Stephan Reichenbach med flera. Effectiveness of non-steroidal anti-inflammatory drugs for the treatment of pain in knee and hip osteoarthritis: a network meta-analysis. The Lancet, publicerad online den 17 mars 2016. Doi: 10.1016/ S0140-6736(16)30002-2

TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev