Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Patienter får cannabis mot kronisk smärta

Publicerad: 13 februari 2017, 06:48

För första gången i Sverige får två patienter rätt att använda växtdelar från cannabisplantor för att behandla kroniska smärtor.
– Det här är inte ett godkännande av medicinsk cannabis generellt, säger Karl Mikael Kälkner på Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Beslutet gäller två ryggmärgsskadade personer, där läkare ansökt till Läkemedelsverket om att på licens få skriva ut cannabis för att behandla smärtorna, rapporterar SVT.

– Jag är glad att Läkemedelsverket har tagit ett så pragmatiskt beslut att tillgängliggöra det för patienter som har svår kronisk smärta, som inga godkända läkemedel biter på, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, som bistått läkarna i de båda ansökningarna, till TT.

Licensförfarandet innebär att läkare måste söka tillstånd för varje enskild patient. De två patienterna kommer att få tillgång till cannabis via ett holländskt företag, som på regeringens uppdrag producerar cannabis för medicinsk användning och forskning.

– Man kan lösa upp det i smör och baka med. Självklart kan man röka det, men vi avråder starkt från det. För mig personligen är det viktigt att man håller vattentäta skott mellan cannabis som läkemedel och cannabis för nöjesbruk. De två frågorna har inte med varandra att göra, säger Fredrik von Kieseritzky.

Läkemedelsverket poängterar att besluten inte tolkas som ett generellt godkännande för medicinsk cannabis, och ser att det finns uppenbara riskera med behandlingen.

– Självklart finns det en missbrukspotential. Det här är en drog som är olaglig att inneha och föra in. Men vi har andra mediciner som också är klassade som narkotika. Följer man de regler som finns så är det inget hinder att använda det som ett preparat i sjukvården, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Relaterat material

Danska epileptiker ska få cannabis

Danskt ja till cannabis

Vill göra cannabis laglig i Danmark

MATTIAS ARESKOG/TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev